Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Med den mänskliga hjärnan som förebild

Publicerad: 22 mars 2006, 07:53

Smarta reglersystem i fastigheterna med hjärnan som förebild kan ge bättre reglering av energisystemen, anser forskaren Mohsen Soleimani-Mohseni. Ett exempel är att värmesystemet, redan när elförbrukande apparater dras på, kan känna av och minska värmetillförseln i god tid innan det blir för varmt.


Det finns mer att hämta energimässigt från den datoriserade styrtekniken, att döma av Mohsen Soleimani-Mohseni som forskat inom området och lagt fram en doktorsavhandling vid Chalmers tekniska högskola. Där visar han att fastigheter med samverkande energisystem, och mängder med givare i ett nätverk, allt övervakat av en central dator, kan förbättra energiprestanda och klimatet inomhus.

Hans forskning tar avstamp
i begreppet intelligenta hus som var i ropet kring millennieskiftet. Hus fyllda med IT skulle ge de boende en del smarta tjänster. Men resultatet var magert, då projekten inte fångade nyttobehov. Mohsens forskning är mer inriktad på verkliga behov, av energihushållning och inneklimat. Användarvänlighet och enkelhet är också viktiga egenskaper.

Själva kärnan i hans forskning
har varit att utforska principerna för reglersystem som snabbare och i princip i förväg kan reagera på förändringar. Systemet ska direkt anpassa sig efter information som visar på ökad energiförbrukning, exempelvis fler elapparater i drift eller fler personer i lokalerna. Värmesystemet drar då ned, och därmed bör innetemperaturen bli jämnare.
Så är det inte med dagens styrsystem vilka reagerar först när temperaturen stigit över ett börvärde.
– Om man har gäster och slår på spisen, kan det bli jättevarmt innan en regulator känner av.

Inom sin forskning
har Mohsen byggt så kallade artificiella neurala nätverk för intelligenta energisystem. De uppträder med hjärnans nätverk av funktioner som förebild. Hjärnan fångar snabbt upp sinnesintrycken och sänder signaler till oss att göra något. Om det blir för varmt lättar vi på kläderna.
– Det handlar om att bygga reglersystem som tar in alla relevanta signaler; som total energiförbrukning, hur många personer som vistas i lokalerna. Om systemet känner av det kan det sänka värmen innan det blir för varmt.
Systemet arbetar efter en reglerprincip som kallas framkoppling, vilket innebär att mätdata på ett tidigt stadium fångar upp förändringar:
– Vi har inte gjort tester på riktiga hus, men visat hur principen fungerar med teoretiska simuleringsmodeller. Det påminner en del om väderprognosstyrning, säger han.
– Principen med framkoppling är tekniskt möjlig idag, men den används inte inte för reglering i fastigheter, varför vet jag inte.
Av Björn Åslund

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.