Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Med familjen till Paris för att studera OECD:s hållbarhetsriktlinjer

Publicerad: 29 augusti 2016, 07:01

Svenne Junker är doktor i företagsekonomi, och sakkunnig i EU-frågor på Naturskyddsföreningen. För en vecka sedan flyttade han med familjen till Paris där han kommer att tillbringa det närmsta året på OECD-sekretariatets enhet för hållbart företagande.

Ämnen i artikeln:

ForskningNaturskyddsföreningenOecd

Hur kommer det sig att du fick den här möjligheten?
– Jag sökte Mistras nya stipendium, Mistra Fellow, som vänder sig till personer som vill studera en internationell organisation för att förstå deras roll och skapa nätverk för framtiden.

Vad ska du forska på?
– OECD har en uppsättning omfattande riktlinjer som riktar sig till företag, och som ska syfta till att de gör ekonomiska, miljömässiga och sociala framsteg för att nå en hållbar utveckling. De här riktlinjerna, som är frivilliga, är ett komplement till den hållbarhetspolitik medlemsstaternas för.
– I riktlinjerna står också att medlemsstaterna ska ha inrättat en myndighet som ska se till att riktlinjerna implementeras. Det här är ganska speciellt eftersom det handlar om frivilliga riktlinjer. Myndigheternas arbete handlar därför mycket om att informera om riktlinjerna och marknadsföra dem. Myndigheterna ska också medla i situationer där någon anser att företagen brutit mot riktlinjerna. Det kan exempelvis vara Naturskyddsföreningen som anmäler ett svenskt företag för att ha brutit mot riktlinjerna, och då ska myndigheten försöka se till att parterna kommer till en lösning.
– Hur de här myndigheterna ska vara utformade är delvis beskrivet i riktlinjerna. Men OECD:s medlemsländer får själva välja hur de ska gå till väga. Det är det jag vill studera: olika sätt att organisera de här myndigheterna för att nå de förväntade målen.

Beslutsfattande inom organisationer är ju ditt forskningsområde sedan tidigare, vad är det som är så intressant med organisationer?
– Organisationer är sociala system som vi tar förgivna. Folk förutsätter att de beter sig på ett särskilt sätt. Genom att bli en ”organisation” skapas vissa förväntningar, och man använder termen för att legitimera vissa beteenden snarare än andra. Jag tycker att det är intressant att förstå vårt organiserade samhälle bättre.

Du arbetar för Naturskyddsföreningen, vad kan du säga om den organisationen?
Naturskyddsföreningen är en jättespännande och fin organisation. Det speciella med den är att man lyckats skapa en så professionell, handlingskraftig och genomslagskraftig organisation som är medlemsbaserad.
– Själv är jag tjänstledig från Naturskyddsföreningen i tre år till. Vi får se vad som händer då.

Du har tagit med dig familjen till Paris, hur trivs de?
– Jättebra, förutom jag är det min fru och våra fyra barn. De tre äldsta barnen börjar i fransk skola nästa vecka. Det blir både spännande och läskigt. De pratar ännu ingen franska men de sägs ju att barn tar till sig språk lätt.

Lina Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev