söndag26 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Medborgarförslag i Härjedalen: Förbjud varg

Publicerad: 29 april 2010, 09:25

Nu vänder sig ett 30-tal fastighetsägare till kommunfullmäktige med krav att förbjuda varg. Härjedalen kan därmed komma att bli Sveriges andra ”vargfria” kommun.

Ämnen i artikeln:

VargJordbrukPolitik

JR

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se


Förbjud varg inom Härjedalens gränser. Det förslaget lämnade ett 30-tal fastighetsägare nyligen in till fullmäktige, rapporter Östersundsposten.

Härjedalens kommun kan nu komma att följa det kontroversiella beslutet som i februari gjorde Nordanstigs kommun till Sveriges första "vargfria" kommun. I sitt brev till kommunen skriver författarna att förekomst av varg inom kommunens gränser är ohållbart med tanke på den rovdjustäthet som redan råder i Härjedalen. Man hävdar också att Härjedalens klövviltstammar inte är tillräckligt stora för att kunna föda vargar.

Förra vintern avlivades fyra vargar som stört rennäringen i Härjedalen. Det är idag känt att ett vargpar bildat revir utanför orten Lillhärdal. Kommunalrådet Gottfrid Jonsson (S) säger att han förstår att de som drabbas av varg är irriterande. Hans, och partiets, inställning i frågan är inte klar. Men Gottfrid Jonsson tycker inte att förslaget är så konsigt.
– Först och främst ska ärendet beredas ordentligt. Men förslaget är inte ologiskt med tanke på de skador vargen ställt till med för renägare och övriga djurägare de senaste åren, säger han till Östersundsposten.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev