Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Melamin-ägg

Publicerad: 30 oktober 2008, 08:00

Melamin funnet i kinesiska ägg


Världen har precis slutat himla med ögonen åt skandalen med den kinesiska mjölken som drygats ut med melamin för att få den lite ”nyttigare”. 13.000 barn ligger för närvarande på sjukhus med leverskador efter att druckit mjölken och fyra har dött.

Då slår kineserna till igen. Äggen visar sig nu innehålla farliga nivåer av samma ämne. Så snart föroreningarna upptäcktes försökte kinesiska myndigheter lägga locket på och förbjöd skriverier i tidningarna.

Omfattningen av denna typ av skandaler är oerhört mycket större än vi kan föreställa oss här i lilla Europa. Kina har 1,33 miljarder invånare som alla ska förses med mat. Matindustrin är gigantisk, jämfört med den europeiska, och kontrollen uppenbarligen anpassad efter det kommunistiska systemet. Ett människoliv är inte mycket värt för de styrande.

En singaporiansk tidning räknar upp de produkter som återkallats hittills i Singapore: olika typer av steriliserad mjölk, potatiskex, yoghurtglass, gräddbaserat godis och två typer av puffade risrullar.

Detta borde inte förvåna oss. Vi hade en annan, liknande skandal närmare inpå knutarna, om du minns: Tjernobyl. Sovjeterna lät folk dö som flugor i Ukraina utan att säga ett knyst och det radioaktiva molnet drev upp över Vitryssland och Litauen och träffade till sist Sverige. Den dagen var det soligt och varmt i Litauen och folk hade tvätten ute på tork. Sen tog man in den, och tog nedfallet med sig in. Härliga tider. Det var vi (Forsmark) som fick larma världen.

Nu kan Kina inte sälja mejeriprodukter till sina grannländer och äggen är det sannolikt snart slut med också. Återkallanden av leksaker med blyhaltig färg har duggat tätt från västvärlden de senaste åren. Kinesiska myndigheter gör som kommunister brukar, undersöker saken och lägger locket på. Ända tills omvärlden larmar och det inte går att ljuga längre. Då skjuter man några stycken. Är detta priset kineserna får betala för Kinas snabba övergång till marknadsekonomi, under kommunistiskt förtryck?

Den nyvunna friheten under Olympiaden i Peking är uppenbarligen raskt bortglömd.

Melamin: ett ämne som används vid tillverkning av plast. Melaminplast tillverkas genom kemisk reaktion mellan melamin och formaldehyd, och är en hård härdplast som används till exempel till plasttallrikar, skålar och i laminat till bordsytor och bänkskivor. Melamin är rikt på kväve och har tillsatts i mjölken för att proteinhalten i mjölkersättning ska verka högre än den egentligen är.

Jörgen Städje

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.