Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Melodifestivalen tar strid för Västkusträkan

Publicerad: 12 februari 2014, 11:45

Melodifestivalen ger sig in i striden om västkusträkan. På den traditionella skaldjursfesten som branschen bjuds på varje år kommer räkorna nu att plockas bort.


Ämnen i artikeln:

Eskil ErlandssonVärldsnaturfondenRödlistning

När Melodifestivalen kommer till Göteborg anordnas varje år en storslagen skaldjursfest för att välkomna artister, skivbolagsfolk och media till stan. Men på årets fest har man valt att plocka bort de omdebatterade västkusträkorna.

Anders Leijon på Live Nation, som tillsammans med Göteborg & Co arrangerar festen, säger till Göteborgsposten att man har diskuterat räkfrågan sedan Världsnaturfonden förra tisdagen gick ut med att man skulle rödlista räkan.

– Vi har pratat ganska ingående om det här och så länge räkorna finns på listan vill vi inte servera dem på festen. Det skulle inte kännas bra att bidra till utfiskningen på Västkusten, säger Anders Leijon till GP.

Tidigare har rödlistningen fått kritik av bland andra landsbygdsministern Eskil Erlandsson och stjärnkrögaren Leif Mannerström men Melodifestivalen väljer ändå att följa Världsnaturfondens rekommendationer.

– Det kommer att finnas gott om andra fina skaldjur på menyn, säger Anders Leijon på Live Nation till GP.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.