Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

… Men, satsningar på biogasanläggningar stoppas

Publicerad: 18 april 2012, 10:14

Efterfrågan på biogas finns. Ändå läggs flera biogassatsningar i Sverige på is. Här är orsaken.


Det finns köpare av biogas, och efterfrågan ökar hela tiden. Ändå läggs flera biogassatsningar i Sverige nu på is. SR P4 Göteborg berättar till exempel om hur Göteborg Energi nu i dagarna beslutat att tra sig ur tre nya anläggnignar i Halmstad, Falkenberg och Vara. Skälet uppges vara att det statliga klimat-investeringsprogrammet tar slut i år och att man därefter menar tat det kommer att bli svårt att få lönsamhet i biogasanläggningar.
– De upphör i år och vi ser redan nu att det inte är lätt att få ihop ekonomin i biogasanläggningarna så tyvärr är det så att betalningsviljan hittills inte är tillräckligt bra för att man ska fortsätta göra de stora satsningarna som var planerade, säger Lotta Brändström vd för Göteborg Energi till P4 Göteborg.

Göteborg Energi tror inte att människor vill betala extra för grönt bränsle som det kostar stora investeringskostnader att ta fram. Hittils har klimppengar stått för nära 25 procent av investeringskostnaderna för biogasanläggningarna. Göteborg Energi menar att det behövs betydligt längre stöd än bara ett par år för att få en så pass ny teknik som biogasanläggningar att bära sig ekonomiskt.
– Det är en ny teknik för oss och flera anläggningar har varit mer komplexa vilket ökat investeringkostnaderna. Det är viktigt att vi nu får möjlighet att optimera de anläggningar vi har och få ut den biogas som är så efterfrågad av kunderna, säger Lotta Brändström.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.