tisdag26 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Mer än 1 W i standby – stick!

Publicerad: 14 januari 2010, 09:49

Tvärnit för energislukare i standby-läge. Ekodesignkrav förhindrar import till EU.


Nya hushållsapparater och hemelektronik som drar mer än 1 W i standby-läge får inte tillverkas eller importeras för försäljning inom EU, meddelar Energimyndigheten. Det är en följd av ett ekodesignkrav som trädde i kraft 7 januari. Produkter som redan är köpta eller ligger i lager får däremot användas och säljas.

Standby-förordningen beräknas minska energianvändningen inom EU med 35 TWh per år vid 2020. I Sverige beräknas standby-lägetet i hushållen dra 1 TWh/år av en total förbrukning på 129 TW/h.

– Standby-el kostar pengar och ger negativa miljöeffekter utan att göra någon nytta. Att vi nu får regler som tar bort dessa apparater från marknaden är mycket glädjande, säger Carlos Lopes, projektledare för ekodesign på Energimyndigheten, i ett pressmeddelande.

Enligt ekodesignförordningen ska energianvändningen i avstängt läge eller standby-läge vara max 1 W. 2013 skärps kraven till 0,5 W. I fråga om tv-apparater vill EU gå snabbare fram med 0,5 W-kravet uppfyllt redan 2011, enligt Energimyndigheten.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev