måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Mer än 800 000 fåglar slaktade

Publicerad: 17 oktober 2011, 07:13

Höstens illegala småfågeljakt på Cypern är utom all kontroll, rapporterar BirdLife Cypern. Över 866 000 fåglar har fått sätta livet till.

Ämnen i artikeln:

Jakt

JR

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se


– Den illegala fångsten är utom all kontroll i höst, och vi bevittnar en storskalig slakt med grymma metoder. De limstickor och slöjnät som används fångar alla sorters fåglar. Nu måste vi få hjälp att sätta press på myndigheterna så att de skärper de rättsliga följderna för både jägarna och de restauranger som köper deras byten, säger Martin Hellicar, kampanjchef på BirdLife Cypern till Sveriges Ornitologiska förening som rapporterar om slakten på sin hemsida.

Den illegala jakten på Cypern utförs med limstickor och slöjnät, vilket är förbjudet enligt Cypriotisk lag. Trots detta har metoderna ökat kraftigt under senare år. Anledningen uppges vara ökad efterfrågan från restauranger som serverar rätten ”ambelopoulia”, som består av en stor mängd tillagade småfåglar. Rätten säljs såväl till lokalbefolkning som till turister.

BirdLife Cypern har med hjälp av fältdata försökt uppskatta omfattningen av den illegala jakten. Den senaste uppskattningen gäller perioden 1 september – 9 oktober då man räknar med att 866 905 fåglar fallit offer för tjuvjägare.

Den illegala fågeljakten omsätter stora belopp, och BirdLife Cypern rapporterar att deras bevakning av jakten medför hot och risker för föreningens medlemmar. Nu vänder amn sig också till människor över hela Europa där man med en online-petition kräver att myndigheterna ska agera och utdöma straff mot jägare och de restauranger som serverar ambelopoulia.

Här kan du se BirdLife Cyprus informationsfilm:

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev