lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Mer än hälften anser sig äga för mycket

Publicerad: 4 april 2018, 07:50

Foto: Luke Wroblewski/ Flickr

Ny undersökning från Myrorna visar att en stor del av svenskarna har prylar som de inte använder eftersom de har glömt bort dem.


Myrorna presenterar nu resultatet av en undersökning där de har undersökt svenskarnas användningsvanor. Undersökningen genomfördes i januari i år och sammanlagt har 1026 personer svarat på bland annat hur de använder saker de redan äger, varför de låter saker ligga oanvända och hur ofta de rensar. Syftet är att skifta fokus i hållbarhetsdebatten.
”I diskussioner om hållbarhet ligger fokus ofta på konsumtionens effekter. En fråga som inte får lika mycket utrymme handlar om hur vi använder det vi redan har. Att befintliga resurser tillvaratas är en enormt viktig miljöfråga, och resultatet i undersökningen bekräftar verkligen det. Den visar att det finns ett överflöd av outnyttjade tillgångar i våra garderober, förråd, byråer och skåp”, säger Nina Adler, kommunikatör på Myrorna, i en kommentar.

I undersökningen framkommer bland annat att nio av tio svenskar har kläder i garderoben som de inte använder, främst på grund av att de är i fel storlek, men också för att de tröttnat på dem eller har glömt att de äger dem. Endast tre av tio har använt nästan alla sina kläder.

Mer än hälften anser sig äga för mycket kläder och ännu fler anser sig äga för mycket prylar. 83 procent har prylar de inte använder, vilket främst beror på att de helt enkelt har glömt bort dem alternativt har tröttnat på dem. Cirka en fjärdedel har inte ens tid att använda sina prylar. Få verkar dock, enligt undersökningen, ha dåligt samvete över sitt ägande.

De saker som inte används hamnar enligt Myrorna ofta i förrådet. Dock har bara en av tio använt allt som finns i deras förråd. Bara en av fem rensar förrådet en gång om året. De flesta mer sällan.

Vad gäller framtida konsumtion tror många att de kommer att banta ner sitt överflödiga ägande. Däremot tror de inte att gemene man kommer att följa samma väg. Inte heller verkar delningsekonomin vara något som lockar då bara 27 procent kan tänka sig att låna och byta i framtiden.

Izabella Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev