Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Mer än var tionde svensk har valt bort bostadsområde på grund av klimatrisker

Publicerad: 29 oktober 2020, 10:40

SBAB:s hållbarhetschef Axel Wallin menar att kommunerna behöver hjälpa fastighetsägare med att analysera hur klimatrisker kan påverka bostaden.

Foto: SBAB & Björn Larsson Rosvall/TT

Vart femte svensk oroar sig för klimatförändringens effekter på bostäder. Samtidigt har 13 procent av svenskarna valt bort ett bostadsområde på grund av dess utsatthet för klimatrelaterade risker.


Var femte svensk oroar sig för klimatförändringarnas påverkan på bostäder, enligt en enkät som SBAB har genomfört med hjälp av United Minds. Framför allt tror svenskarna att klimatförändringen kan leda till ökade kostnader för el och värme. Mer än fyra av tio svenskar tror också att vi kommer få uppleva vattenbrist, bränder och översvämningar som en konsekvens av klimatförändringen.

13 procent av respondenterna svarar att de har avstått från att flytta till ett område som är utsatt för klimatrisker. SBAB:s hållbarhetschef Axel Wallin säger att det ännu inte finns tillräckligt mycket data för att säga om köparnas oro för klimatrisker har gett utslag på bostadspriserna.

– Men på lokal nivå kan det mycket väl redan ha börjat påverkats, säger Axel Wallin till Aktuell Hållbarhet.

Undersökningen visar också att 16 procent av svenskarna har inrättat förråd för förvaring av exempelvis mat och vatten, samt att knappt vart tionde svensk har ordnat översvämningsskydd.

Axel Wallin ser positivt på att medvetenheten om klimatrisker ökar i Sverige, men menar samtidigt att det är svårt för enskilda fastighetsägare att förutse var, hur och när riskerna kommer slå. Därför menar han att kommunerna har en viktig roll för att hantera frågan, bland annat genom att analysera hur tidigare extremväderhändelser har påverkat kommunen och ta fram klimatanpassningsplaner för framtiden.

– Den här informationen blir relevant att kommunicera till kommuninvånarna för att visa på hur, och i så fall när, en fastighetsägare behöver agera. Utan den informationen blir det svårt för fastighetsägaren att själv dra slutsatser om vilka skador som framtida klimatkriser kan medföra på fastigheten, säger Axel Wallin.

Tobias Persson

tobias.persson@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.