lördag1 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Mer bevis för växthuseffekten

Publicerad: 12 januari 2009, 08:38

Det är knappast någon slump att de 13 varmaste åren sedan 1880 inträffat efter 1996 visar en ny undersökning.


De som inte tror på växthuseffekten brukar ibland använda argumentet att det lika gärna kan röra sig om naturliga temperaturvariationer och att det är en slump som gjort att vi fått många varma år på sistone . Det argumentet förlorar nu en hel del av sin kraft när forskare vid universitet i Bern och på forskningscentret GKSS presenterar en statistisk analys över temperaturskiftningarna mellan 1880 och 2006.

De 13 varmaste åren som har uppmätts under perioden har alla inträffat efter 1990. Det forskarna ville se var hur sannolikt det var att detta skedde av en ren slump. Om det var hyggligt sannolikt skulle det ge stöd åt teorin om att skiftningarna vi ser nu är ett utslag av de naturliga variationer vi kan förvänta oss.

Efter en analys med Monte Carlo-metoden kom forskarna fram till att sannolikheten för att det här var ren slump låg på 1:10 000. Det är samma sannolikhet som att man skulle få klave 14 gånger i rad när man singlade slant och alltså högst osannolikt.

Slutsatsen som forskarna drar är att det rent statistiskt inte går att hävda att det är naturliga variationer som är upphov till att vi haft så många varma år sedan 1990. Däremot överensstämmer resultaten bra med de som IPCC fått fram och som tyder på att det är ökade utsläpp av växthusgaser som leder till ett varmare klimat.

Johan Nylander

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev