tisdag31 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Mer direktdrivet från Siemens

Publicerad: 6 april 2011, 05:40

Förra årets direktdrivna vindturbin får en mindre uppföljare. Nya rotorblad ska ge ett av det tystaste verken på marknaden.

Ämnen i artikeln:

VindkraftCleantechTeknikMiljöteknikGreentechForskningIngenjörSiemens

Under EWEA 2011 i Bryssel visade Siemens upp den direktdrivna vindturbinen SVT-2.33-113 publikt, meddelar företaget. Det rör sig om en 2,3 MW stor uppföljare till det direktdrivna – alltså växellådslösa – verk på 3 MW som lanserades förra året. Turbinen är avsedd för låga till medelhöga vindstyrkor, enligt Siemens.

En av fördelarna med växellådslösa turbiner är färre delar. Generatorn i SVT-2.33-113 är permanentmagnetiserad vilket innebär att någon energi inte krävs för detta ändamål. Dessutom fordras inga släpringar eller styrsystem för magnetisering. Resultatet är enligt Siemens en hög verkningsgrad även vid låga laster.

Direktdrivet från Siemens, en av nyheterna på EWEA 2011 i Bryssel.

En annan fördel med växellådslöst är lägre vikt. Verkets rotor uppges väga 66,7 ton medan medan maskinhuset väger 73 ton.

Tillsammans med turbinen lanseras nya rotorblad vid namn Quantum Blade som uppges vara lättare än föregångarna men med bibehållen styrka. Bladen är 55 meter långa och har bladspetsar bland annat utformade för låg ljudnivå. Med 105 decibel menar Siemens att turbinen är en av de tystaste på marknaden.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev