Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Mer DNA löser inte alltid fler brott

Publicerad: 11 november 2008, 13:53

Trots att allt fler människor registreras i polisens DNA-register i Storbritannien så ökar inte andelen brott som klaras upp med DNA-bevisning.


Det är aktionsgruppen Genewatch som sammanställt en rapport som bygger på officiella siffror från inrikesdepartementet och den visar att bara 0,36 procent av alla brott löstes med DNA som avgörande bevisning 2007/08. Det är en nedgång från 0,37 procent från året innan och totalt sett har andelen egentligen inte ökat sedan 2002/03 då den låg på 0,35 procent.

Under samma tid har antalet människor som hamnat i DNA-registret, National DNA Database, ökat från två miljoner 2002/03 till 4,75 miljoner 2007/08. Ett problem som Genewatch pekar på är att polisen sparar DNA från alla misstänkta vilket innebär att även helt oskyldiga som aldrig gjort något brottsligt hamnar i registret om exempelvis ett av deras hårstrån hittas på brottsplatsen. Förutom det etiska problemet med att oskyldiga hamnar i ett sorts brottsregister menar Genewatch att det också kostar onödigt mycket pengar att underhålla ett register med mycket information som aldrig lär komma till nytta.

I en artikel i The Telegraph menar dock en talesman för inrikesdepartementet att registret revolutionerat polisens arbete och att det kan vara en fördel att ha oskyldiga i registret eftersom de snabbare kan avföras från utredningen. Vi kan ana att det sista ordet inte är sagt i den här frågan.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev