måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Mer extremväder trots långsammare uppvärmning

Publicerad: 27 februari 2014, 09:27

En ny studie visar att den globala uppvärmningen saktat ner under de senaste 15 åren. Men samtidigt ökar extremvärmen i vissa områden i världen, något som kan leda till negativa snöbollseffekter.

Ämnen i artikeln:

SmhiGlobal UppvärmningVäxthuseffekten

En ny studie som publicerats i tidsskriften Nature Climate Change visar att den globala uppvärmningen har saktat in under de senaste femton åren. Men samtidigt fortsätter extremvärmen över land runtom i världen att öka. Med extremvärme avses de dagar då det är så varmt som det normalt sett bara är tio procent av dagarna under ett år. De områden som har fått mer än femtio extremvärmedagar per år har flerdubblats under de senaste åren och enligt Erik Kjellström, klimatforskare på SMHI, kan detta få stora konsekvenser för jordbruk, skördar och människors hälsa.

Det kan verka motsägelsefullt att extremvärmen fortsätter samtidigt som uppvärmningen saktat ner men enligt forskarna bakom studien kan det bero på havets yttemperaturer och att vintrarna på det norra halvklotets kontinenter blivit kallare. Tyvärr kan andra aspekter av klimatet, till exempel ökningen av extremtemperaturerna över land, få snöbollseffekter som snabbar på den negativa utvecklingen.

Erik Kjellström på SMHI påpekar att studien bara valt att titta på en ganska kort tidsperiod när den globala medeltemperaturen inte har ökat lika kraftigt som den gjorde tidigare.

– Ibland får man ju höra att det här är ett tecken på att den globala uppvärmningen skulle ha stannat av. Men det forskarna visar är att den globala medeltemperaturen bara är ett mått på hur klimatsystemet förändras, det finns andra faktorer också.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev