Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Mer förnybart i transportsektorn

Publicerad: 12 maj 2015, 11:55

Spana in de siffrorna!


Den här artikeln publiceras i omvärldsbevakningen Miljöaktuellt Idag den 12 maj.

Nya preliminära siffror från Energimyndigheten visar att andelen förnybar energi i transportsektorn var 18,7 procent under förra året, en ökning med tre procentenheter.

Framför allt är det användningen av biodiesel som ökat.

Siffrorna är enligt EU:s beräkningsmetod, och EU-målet till år 2020, som innebär att andelen förnybar energi i transportsektorn ska vara tio procent, ser därmed ut att kunna nås utan större problem.

– Men det finns samtidigt många osäkerheter, säger Rebecka Bergström, handläggare på Energimyndigheten, till Miljöaktuellt.

Osäkerheterna består bland annat i de styrmedel som finns. De skattelättnader som i dag ges till flytande biodrivmedel, så kallat statsstöd, sträcker sig bara fram till slutet av 2015. Fortfarande är det oklart om det blir en fortsättning eller om något annat stödsystem ska sättas in.

– Regeringen har ansökt om att statsstödet ska förlängas ett år till slutet av 2016, men det har ännu inte blivit officiellt godkänt av EU-kommissionen. Just nu väntar alla på kommissionens svar, säger Rebecka Bergström.

Energimyndighetens rapport kan laddas ned här (pdf).

Anders Hellberg

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.