Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Mer jul för pengarna med LED i granen

Publicerad: 1 december 2010, 09:14

En traditionell julslinga drar 14 gånger så mycket energi som en LED-slinga. Det framgår av Energimyndighetens test av julbelysning.


Den gamla julslingan på vinden, med 20 traditionella glödlampor, är en energislukare som drar 14 gånger mer än en ljusslinga med lysdioder. Det konstaterar Energimyndighetens Testlab som har testat julbelysning i form av adventsstjärnor, ljusslingor och juldekorationer. Slingorna och dekorationerna som testats har mellan 10 och 200 lampor styck.

– Du behöver inte köpa en ny adventsstjärna för att kunna använda energismarta lysdioder. Det räcker med att byta ut lamporna så sänks energianvändningen direkt. Tänk dock på att du måste byta ut alla lamporna samtidigt i slingan eller ljusstaken, säger Sherwan Fatah som lett Testlabs studie, i en kommentar.

Om en miljon hushåll har varsin traditionell fönsterstjärna, ljusslinga och juldekoration och samtliga byter ut dem mot belysning med lysdioder motsvarar det eluppvärmningen av 2.700 villor under ett år baserat på att varje villa drar 15.000 kWh och belysningen är tänkd dygnet runt i en månad, enligt Testlab.

Läs hela testet här.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.