Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Mer mikroplast i Vättern än Östersjön

Publicerad: 11 november 2015, 06:54

Forskarlarm. Fiskar får i sig partiklar, riskerar att hamna i näringskedjan.


Örebro universitet står bakom de nya rönen, som alltså visar att Vättern har en högre koncentration av mikroplast än vad som finns i Östersjön.

Till saken hör att Vättern försörjer flera kommuner med vatten, men vilka konsekvenser som mikroplastpartiklarna för med sig är för tidigt att säga.

– Exakt vilken effekt det ger har vi bara skrapat på ytan på, säger Anna Kärrman från Örebro universitet till Skövde Nyheter.

Hon har lett teamet som gjort den undersökningen. Dock framgår det att fiskar misstar sig och får i sig mikroplastpartiklar som föda, vilket gör att miljögifter riskerar att hamna i näringskedjan. Både fiskar, fåglar och andra djur kan ta skada. När det gäller dricksvattnet till människor kan Anna Kärrman inte uttala sig i dagsläget om det kan påverkas. Men det skulle hon ”inte tro”, säger hon i artikeln.

Måns Lindell på vattenenheten på länsstyrelsen, som beställt undersökningen, uppmanar invånarna att se över sin plastkonsumtion. Han förklarar att nya undersökningar väntar i vår av Vättern, som förhoppningsvis leder till fördjupade kunskaper om tillståndet för insjön.

Ola Söderlund

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.