Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Mer miljö hos Sjöstedt än hos Löfven på 1:a maj

Publicerad: 2 maj 2012, 05:52

Miljöaktuellt har lyssnat på talen från de två partiledarna.


Ämnen i artikeln:

Fredrik ReinfeldtSocialdemokraternaStefan LöfvenVänsterpartiet

I går höll Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven sitt förstamajtal vid Götaplatsen i Göteborg samtidigt som Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt talade i Kungsträdgården i Stockholm.

Ser man till hur mycket de två partiledarna tog upp miljöfrågan i sina tal var det utan tvekan Jonas Sjöstedt som hade mest att säga.

Stefan Löfven sa så här under sitt tal:

”Mötesdeltagare, när vi pratar om framtidens jobb så vill jag särskilt lyfta fram vilken enorm möjlighet som ligger i den gröna omställningen. Det här har man förstått på många håll, inte minst här i Göteborg.

Klimatomställningen är en ödesfråga för vår tid, och när hela världen söker långsiktigt hållbara lösningar finns det en otrolig utvecklingspotential för den kreativa och kompetenta svenska industrin och tjänstesektorn.

Idag saktar ekonomin in, samtidigt som utsläppen ökar. Vi ska se till så att det blir tvärtom, så att ekonomin tar fart men utsläppen minskar.

Det är viktigt, det är lönsamt – och det är möjligt.”

Jonas Sjöstedt återkom flera gånger till miljöfrågan under sitt tal. Så här sa han:

”Vi tar klimatförändringarna på allvar och vi vill göra något åt dem, fort.”

”Vi ska ersätta fossilbränslen och kärnkraft med förnybar energi”

”Samtidigt står vi inför en ytterligare utmaning, det är klimatfrågan. Som modern socialistisk vänster så är vi också gröna. Vi väger in klimatet i varje investering, i varje avgörande. Och det är samma politik som ska sätta Sverige i arbete som ska se till att vi går från att släpa benen efter oss till att vi blir ett föredöme på klimatområdet.

Det är därför vi satsar så massivt på järnvägen, därför att den tunga lastbilstrafiken ska bli godståg i stället. Det är därför vi vill avbryta de plågsamma försöken med avregleringar och privatiseringar på järnvägsområdet.

Det är därför vi storsatsar på vindenergi och solenergi, därför att där finns framtiden och framtidens arbeten. Det verkar som om Jan Björklund och Fredrik Reinfeldt inte riktigt tror på den energiproduktion som inte kan explodera, men jag kan lova dem att det funkar bra, och där finns framtiden.

I Danmark kommer man inom några år att producera 50 procent av sin elenergi från vindkraft. Det borde vi också göra, då skulle vi på köpet bli en exportör av vindkraftverk i stället för vapenfabriker och det är ett bättre alternativ.

I stället för att plöja ner miljarder på att villaägare ska byta kök och badrum så ska vi satsa dem på att renovera gamla slitna förorter och kommunala lokaler och energisanera dem.

Vår regering verkar ha tröttnat på klimatfrågan och klimatproblemen, det har inte vi gjort, vi tar dem på allvar, och vi är beredda att göra Sverige till en global föregångare som visar vägen för en grönare framtid.”

Anders Hellberg

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.