Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Mer rymdskräp till följd av klimatförändringarna

Publicerad: 28 juni 2010, 07:41

Att klimatförändringarna leder till försvinnande glaciärer, stigande havsnivåer och tidigare blomning känner de flesta redan till. Nu kan även en ökning av rymdskräpet läggas till listan över den globala uppvärmningens konsekvenser.


Ämnen i artikeln:

CleantechForskningGreentechIngenjörMiljöteknikTeknik

Atmosfärens övre skikt har en bromsande effekt på rymdskräp, som till exempel uttjänade satelliter och använda raketer, som så småningom får dem att lämna sin bana och brinna upp. Arrun Saunders och Hugh Lewis vid University of Southampton har studerat 30 satelliters banor, och noterat en gradvis ökning av omloppstiden de senaste 40 åren. Detta tillskriver de den övre atmosfärens lägre temperatur och densitet, som har orsakats av höjda koldioxidnivåer, skriver New Scientist.

Forskarna beräknar att atmosfärens densitet, på 300 kilometers höjd, minskar med fem procent för varje tioårsperiod.

– Den lägre molekylära bromsningen betyder att skräp kan stanna kvar i omloppsbana upp till 25 procent längre, säger Lewis till tidningen.

Detta ökar risken för kollisioner med satelliter och gör det svårare att skicka upp rymdfarkoster. Enligt forskarna kan rymdorganisationer behöva dubbla sina ansträngningar när det kommer till att avlägsna rymdskräp som ligger i jordens omloppsbana.

Tomas Tirén

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.