Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Mer skog i fjällen påskyndar uppvärmningen

Publicerad: 15 oktober 2010, 10:12

När klimatet blir varmare blir det mer skog i fjällen – vilket i sin tur leder till ytterligare uppvärmning. Det visar ny forskning.


När klimatet blir varmare väntas skogen breda ut sig i de skandinaviska fjällområdena och trädgränsen vandrar uppåt. Nu har forskare kommit fram till att skogens utbredning i sin tur påskyndar uppvärmningen av klimatet.

Enligt SMHI skymmer träden snön på våren så att solstrålningen inte reflekteras. I stället värms träden upp, vilket i sin tur smälter mer snö så att marken värms upp. Temperaturen stiger ytterligare och gynnar ökad växtlighet som ytterligare förstärker processen i en ständig växelverkan.
– Det finns starka återkopplingseffekter mellan klimat och vegetation. Men konsekvenserna ser olika ut beroende på vilket geografiskt område och vilken årstid man tittar på, säger Patrick Samuelsson, klimatforskare SMHI.

Det är forskare
vid SMHI och Lunds universitet som har studerat hur växtligheten kan påverka klimatet och vice versa genom att koppla samman beräkningsmodeller för vegetation och för klimat för att ta reda på samspelet.
– Det är många komplicerade processer för hur växtligheten samverkar med klimatet. Förutom energiutbytet mellan marken och atmosfären är avdunstning, både från marken men också från bladen, en särskilt viktig faktor, säger Patrick Samuelsson.

I Medelhavsområdet kan man också se ett cirkelliknande samband mellan växtlighet och klimatförändring, enligt SMHI, men på ett motsatt sätt. Där minskar växtligheten på grund av minskad nederbörd och när den minskar stiger temperaturen.

Anders Danielsson

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News