Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

”Mer transparens behövs i företagens rapportering – för att bekämpa skatteflykt och bidra till hållbar utveckling”

Publicerad: 31 oktober 2016, 06:46

DEBATT Beklagligt att Sverige tillhör dem som motarbetar förslag om ökad öppenhet, skriver Ulla Andrén, Transparency International, Penny Davies, Diakonia och Lisa Sjöblom, Forum Syd.


Sverige har en lång historia av offentlighet. Men när det gäller att bekämpa skatteflykt tillhör Sverige dem som motarbetar förslag om ökad öppenhet. Regeringen måste ändra inställning och verka för effektiva åtgärder mot skatteflykt som också gör det möjligt för medborgare i utvecklingsländer att ställa beslutsfattare och företag till svars.

Skatteflykt är ett hinder för hållbar utveckling över hela världen, men det drabbar utvecklingsländer hårdast. Genom skatteflykt försvinner viktiga resurser bland annat till skatteparadis i stället för att användas till samhällsutveckling. Ytterst handlar det om pengar för investeringar i exempelvis hälsovård och utbildning som kan bidra till utveckling och att bekämpa fattigdom.

Flera initiativ har presenterats för att motverka den globala skatteflykten, men ofta saknas den viktigaste åtgärden – transparens. Hemlighållandet gör skatteflykten möjlig. Det har vi inte minst blivit påminda om i läckor som LuxLeaks och Panamadokumenten som visat hur både företag och individer undvikit att betala skatt. Informationen måste vara offentlig för att företag, individer men också myndigheterna ska kunna hållas ansvariga. Detta är helt centralt för det arbete många av våra samarbetsorganisationer bedriver runtom i världen som syftar till ansvarsutkrävande av makthavare för att stärka demokratiutveckling.

Både OECD och EU har presenterat förslag om land-för-land-rapportering för multinationella företag som en åtgärd mot skatteflykt, det vill säga att företagen ska rapportera finansiell information för varje enskilt land de är verksamma i. Detta skapar förutsättningar för att se om ett multinationellt företag betalar en rimlig skatt i förhållande till den verksamhet företaget bedriver i respektive land. Samtidigt som båda förslagen har stora brister skiljer de sig på en viktig punkt. I OECD:s modell får endast skattemyndigheter ta del av företagens information medan EU:s förslag är att göra rapporteringen offentlig.

Sverige stödjer dessvärre inte EU-kommissionens förslag om offentlig land-för-land-rapportering, bland annat med motiveringen att det skulle underminera OECD:s arbete med land-för-land rapportering och att det inte är möjligt att få politisk enighet kring ökad offentlighet bland många länder. Detta tycker vi är beklagligt.

Även om offentlighet ingår i EU-kommissionens förslag så löser det tyvärr inte problemet. En stor brist är att företagen endast behöver rapportera för sin verksamhet inom EU och i så kallade skatteparadis. Verksamhet i andra länder får redovisas sammanslaget och då går det inte att se vilka vinster företagen gör eller vilka skatter de betalar i varje enskilt land. Det betyder att multinationella företag kommer kunna fortsätta att utnyttja hemlighetsmakeriet i andra regioner. Därmed kommer inte medborgare kunna ställa makthavare till svars i utvecklingsländer. En annan stor brist i EU:s förslag, och även OECD:s land-för land-rapportering, är att det missar 85-90 procent av de multinationella företagen eftersom regelverket endast gäller företag som årligen omsätter minst 750 miljoner euro.

Utöver offentlig land-för-land-rapportering är upprättandet av offentliga register över företags verkliga ägare ett viktigt instrument för att bekämpa skatteflykt. Panamaläckan visade hur företag och privatpersoner kan dölja sina tillgångar genom att använda andra namn och upprätta så kallade skalbolag, för att komma undan skatt med hjälp av skatteparadis. Det gör det svårt att följa vart pengar går och vem som i slutändan gynnas. EU har enats om att skapa sådana register, men det är medlemsländernas eget ansvar att bestämma graden av offentlighet. Hur Sverige kommer att göra återstår att se.

Vi uppmanar regeringen att genomföra följande åtgärder för ökad transparens mot global skatteflykt:

- Aktivt arbeta för att EU inför offentlig land-för-land-rapportering för multinationella företag inom alla sektorer. Förslaget bör vidgas till att omfatta företagens aktiviteter i alla länder för att möjliggöra för medborgare att utkräva ansvar.
- Upprätta offentliga register över företagens verkliga ägare. Offentlighet förhindrar skatteflykt genom anonyma skalbolag och gör det möjligt för medborgare, journalister och andra att se vem som är företagens egentliga förmånstagare, det vill säga vem som tar hem vinsten.

Ulla Andrén, ordförande, Transparency International Sverige
 Penny Davies, policyrådgivare, Diakonia
 Lisa Sjöblom, generalsekreterare, Forum Syd

____________

Läs fler debatter på Aktuell Hållbarhet.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.