Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Metallbrist kan bromsa utbyggnad av svensk vindkraft

Publicerad: 8 juni 2011, 08:35

Det börjar bli ont om jordartsmetallen neodym som används i vindkraftverk. Nu höjer Kina priserna och begränsar exporten. Orsaken är att de behöver den till sina egna vindkraftverk, rapporterar SR Vetenskapsradion.


Ämnen i artikeln:

KinaVindkraft

Den ovanliga jordartsmetallen neodym har starkt magnetiska egenskaper som gör att vikten i vindkraftsgeneratorer hålls nere. Kina har under lång tid dumpat priserna av neodym på den internationella marknaden. Nu är det slut med det.

Enligt Mikael Höök, forskare i globala energisystem vid Uppsala Universitet, expanderar Kina sin egen vindkraftsproduktion och mängden som finns över till andra länder blir därför allt mindre, rapporterar SR Vetenskapsradion.

Neodym finns i låga halter i jordskorpan och därför måste det till annan gruvbrytning för att det ska bli ekonomiskt lönsamt. Idag dominerar Kina utvinningen och marknaden. För att öka försäljningen behövs mera gruvbrytning i andra länder, en process som kan ta lång tid.
 
Prisutvecklingen
på neodym kan medföra att andra energikällor blir billigare än vindkraft:

– Det viktiga att komma ihåg är att samhället vill ha energi, inte nödvändigtvis energi från just vindkraft. Man tenderar att välja de billigare energikällorna, säger Mikael Höök.

Erik Klefbom

Ämnen i artikeln:

KinaVindkraft

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.