Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Metallkollaps kan leda till effektivare materialanvändning

Publicerad: 1 februari 2012, 08:55

KTH-professor ger sin syn på framtidens materialanvändning av ovanliga och dyra metaller.


På den senare tiden har Kinas begränsning av sin export av sällsynta jordartsmetaller gjort dessa grundämnen mycket dyrare. Högljudda röster har varnat för en långvarig råvarubrist som skulle slå hårt mot bland annat miljötekniken och miljön. Nu tycker KTH-professorn Börje Johansson att vi ska börja vänja oss vid en annan framtid. En framtid med smartare och annorlunda användning av material.
‒ Vi kommer inte att kunna ersätta all användning av de sällsynta jordartsmetallerna. Många av problemen kommer vi antagligen att lösa genom att gräva djupare i våra gruvor, men vi kommer också att behöva ersätta jordartsmetallerna med andra grundämnen, säger Börje Johansson till Miljöaktuellt.

Han berättar att man dels kan ha en ingenjörsmässig inställning, och testa sig fram med olika substitut tills det fungerar, utan att egentligen förstå varför det fungerar, eller så kan man försöka förstå grunderna och tillämpa den kunskapen.
‒ Om tio-tjugo år tror jag att vi kommer att använda guld och platina på ett helt annat sätt. Material som vi idag tycker är för dyra kommer vi att tvingas använda i vissa produkter. Men vi kommer att återvinna metallerna efter användning, säger Börje Johansson.

I sin forskning av sällsynta jordartsmetaller har han upptäckt att Cerium under högt tryck helt plötsligt minskar i volym med 15 %, fast vikten är densamma.
‒ Sån här kunskap öppnar upp för att vi ska kunna ersätta det med andra material. Vi vet mycket om de sällsynta jordartsmetallerna, men området är definitivt inte utforskat. Visste vi mer skulle vi kunna spara mer på resurserna, påpekar Börje Johansson.

Priserna på metaller och naturtillgångar varierar hela tiden och vissa råvaror blir bara dyrare och dyrare.
‒ Vi måste vänja oss vid en helt annan syn på våra metaller och vårt användande av dem. Att det ser ut på ett visst sätt idag, är definitivt ingen garanti för att det ser ut på samma sätt om några decennier, avslutar Börje Johansson.

Jesper Gunnarsson

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.