Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag04.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Metangas större klimatbov än befarat

Publicerad: 30 Oktober 2009, 10:32

Forskarna har underskattat metangasernas klimateffekt. Det menar en forskargrupp från NASA.


Ämnen i artikeln:

KlimateffektNasa

Utsläppen av metangaser är en viktigare komponent i växthuseffekten än vad forskarna tidigare trott. Det menar en grupp forskare från NASAs Goddard-institut i New York.

Idag räknar FNs klimatpanel IPCC med att varje kilo metan i atmosfären motsvarar mellan 20 och 25 kilo koldioxid. Den faktiska relationen är i själva verket 33 kilo, menar forskargruppen, som publicerar sina resultat i tidskriften Science.

Forskargruppen har haft fokus på hur olika växthusgaser påverkar varandra i atmosfären och kört sina modeller med nya ingångsvärden. Att utsläppen av metangaser är mer kraftfull än vad man hittills trott beror bland annat på att de minskar den avkylande effekten från all svaveldioxid.

Enligt forskningsledaren Drew Shindell måste man klassa upp utsläppen enligt de nya rönen och ägna mycket mera politisk uppmärksamhet åt kortlivade luftföroreningar som metan och aerosoler. Det var just detta ämne som diskuterades på Naturvårdsverkets stora luftvårdskonferens i Göteborg förra veckan.

Erik Klefbom

Ämnen i artikeln:

KlimateffektNasa

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.