tisdag31 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Mexikanska golfen snart helt återställd… Eller?

Publicerad: 14 april 2011, 08:20

Forskare rasar mot BP:s uttalanden om att den marina miljön i Mexikanska golfen förmodligen är helt återställd redan 2012.


Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se


BP och den amerikanska regeringen vill vända blad och lämna oljekatastrofen i Mexikanska golfen bakom sig. Den officiella versionen är nu att livet återgår till det normala i Mexikanska golfen. BP säger att den marina miljön kan vara helt återställd redan 2012. Obama-administrationen började förra månaden ge ut nya tillstånd till djuphavsborrning i golfen. Och Ken Feinberg, den oberoende administratören av den stora kompensationsfonden som ska ersätta skador från oljeolyckan, säger att han håller på med de avslutande utbetalningarna från fonden – trots att han bara betalat ut knappt 4 av de 20 miljarder dollar som fonden fått från BP. Så – allt verkar bli bra och det är "business as usual". Eller…?

Enligt
en grupp forskare från University of Georgia, som på plats studerar havsbotten i Mexikanska golfen, är den officiella versionen av läget fullständigt felaktig. Forskarna intervjuades i onsdagens The Guardian och de konstaterar att mil efter mil av havsbotten fortfarande är täckt av ett mörbrunt klibbigt täcke som oljan lämnat efter sig och att de fåtal djur som överlevt är skadade eller desorienterade.  Forskarnas slutsatser är att mer än hälften av oljan fortfarande flyter kvar därute i havet. Något som enligt dem kommer att få allvarliga konsekvenser och som kommer att påverka området under decennier.

Forskarna
från Georgia berättar också för The Guardian att det är ytterst svårt att föra fram deras version av situationen i Mexikanska golfen. Nu hoppas man på en rapport som ska publiceras inom kort, kommer att få upp ögonen för resten av forskarsamhället och berörda beslutsfattare – så att lämpliga åtgärder kan vidtas.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev