Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

söndag13.06.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Michigans universitet vann solbilstävling

Publicerad: 28 juni 2010, 07:37

University of Michigan vann årets upplaga av American Solar Challenge. 17 universitet från USA, Kanada, Tyskland och Taiwan ställde upp i tävlingen för soldrivna bilar.


Ämnen i artikeln:

CleantechTeknikMiljöteknikGreentechForskningIngenjör

Med en segertid på 28 timmar, 14 minuter och 44 sekunder var Michigan-lagets bil ”Infinium” överlägsen konkurrensen. Tvåa blev Minnesota, som avverkade de 1 931 kilometerna på 30:26:53 och på tredjeplats kom Bochum, bara åtta minuter från andraplatsen.

Tävlingen, som firade 20-årsjubileum, anordnas av Innovators Educational Foundation. Deltagarna tävlade i etapper under sju dagar, med start i Tulsa, Oklahoma och målgång i Naperville, Illinois.

Universiteten visade upp fantasieggande bilar som varierade en hel del i utseende. Vissa av dem har testkörts i hela 161 km/h men tävlingsreglerna tvingade deltagarna att hålla max 105 km/h.

Även om det kommer att dröja innan vi får se kommersiella soldrivna bilar så skyndar säkert denna tävling på utvecklingen genom att vissa upp fullt fungerande modeller.

Tomas Tirén

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.