Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Microchip ska rädda noshörningarna

Publicerad: 18 oktober 2013, 11:15

Kenya storsatsar för att rädda landets noshörningar. Microchip i hornen på samtliga noshörningar hoppas stoppa tjuvjakten.


Kenya har redan fått microchipen och fem scanners av Världsnaturfonden till ett värde av cirka 100 000 kronor. Men att spåra och märka djuren kommer att kosta betydligt mer.

Målet med projektet är att det ska bli lättare att spåra enskilda fall av tjuvskytte till specifika beslagtagna horn, och det skulle kunna bli avgörande bevis i rättegångar, säger Kenya Wildlife Service i ett uttalande, enligt Sveriges Radio.

Ökad efterfrågan på noshörningshorn och elfenben i framförallt Sydostasien har gjort att tjuvskytte och illegal smuggling ökat markant i hela Östafrika de senaste åren.

Hittills i år har 35 noshörningar skjutits, vilket är en ökning jämfört med förra året då totalt 29 sköts. Omkring 100 elefanter skjuts också ihjäl varje år i Kenya, skriver Sveriges Radio.

Alexandra Scott

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.