Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Microsoft skrotar stödet för Windows 3.1

Publicerad: 5 november 2008, 08:15

Windows 3.1 är död. Länge leve Windows 3.1


Nu upphör allt stöd från Microsoft slutligen på Windows 3.1 och 3.11. Dessa trotjänare har funnits ibland oss sedan 1990 men nu är det definitivt slut. Det var dessa grafiska gränssnitt som gjorde Microsoft till ett stort namn i världen och fick dem att börja tjäna grova pengar.

Windows 1, Windows 2, Windows 286, alla hade de sina problem med specialmaskinvara. Författaren minns särskilt problemen med att få Win 286 att köra med 21 tums högupplöst svartvit skärm i mitten av 1980-talet. Under åren som gått har Microsoft lärt sig och gjort det allt lättare att installera sånt som inte är absolut ”standard”. Ända tills idag har Win 3.11 levt kvar som till exempel operativsystem i bankomater och liknande, i form av embedded-system.

Nånstans mellan Win 1 och 2 uppstod ett system som hette GEM (Graphics Environment Manager) från Digital Reserach, de som skapade CP/M, om du minns. GEM var snabbare än Windows och betydligt stabilare. Undertecknad använde det som bas för layoutprogrammet Ventura Publisher under lång tid. Det var en av de första konkurrenter som Microsoft stämde ihjäl.

Det var Win 3.1 som bestämde ikonografin, det grafiska landskapet på all världens datorer framöver, ett landskap som egentligen inte ändrats så mycket fram till idag. Menyer har blivit transparenta och ljudet har börjat fungera anständigt, men grundidéerna har behållits. Den enda riktigt stora konceptuella ändringen har varit att ersätta Program Manager med en startmeny.

Win 3.1 var ett av de första systemen som bröt igenom 640-kB-vallen så att programmen kunde börja växa obehindrat, utan krav på underliga drivrutiner för utökat minne. Om det var bra eller dåligt kan man dock tvista om. De som provat att starta systemet på en modern dator har funnit att det startar på bara ett per sekunder. Det är trist att man ska behöva gå tillbaka till 18 år gammal programvara för att få anständiga starttider.

Ska sanningen fram är det Windows 95 och 98 som gäller i världen just nu. De är gamla trotjänare och folk byter inte gärna ut dem, meddelar olika amerikanska nostalgologer. Världen rusar inte fram så fort som Microsoft vill.

Vila i frid.

Jörgen Städje

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev