tisdag30 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Migrantarbetare i fängelse utan rättegång

Publicerad: 1 april 2003, 05:32

Ett stort antal filippinska och indiska migrantarbetare i Förenade Arabemiraten sitter i fängelse på obestämd tid. Arbetsgivaren GAC Marine, med svenska intressen, anser sig inte ha något ansvar.


23 filippinska och ett okänt antal indiska migrantarbetare på företaget GAC Marine sitter sedan mer än två år i fängelse i Förenade Arabemiraten, skriver organisationen Swedwatch. Migrantarbetarna sitter häktade misstänkta för bedrägeri. GAC Marines ekonomichef hade fått arbetarna att skriva under blanka låneansökningar till tre banker, och mångdubblade sedan lånebeloppen utan arbetarnas vetskap. Ekonomichefen är dömd för bedrägerierna och har från fängelset intygat att migrantarbetarna är oskyldiga till brottet. Men innan bankerna har fått tillbaka pengarna kommer inte arbetarna att släppas, säger den filippinske konsuln i Abu Dhabi Renato P O Villa till Swedwatch.

Fallet kompliceras av att de olika emiraten i Förenade Arabemiraten har egna rättsystem. Först satt arbetarna häktade ett år i Abu Dhabi innan de slutligen dömdes till fyra månaders fängelse. Sedan flyttades de till emiratet Ra's al Khaymah, där de suttit häktade i snart ett år. Inget datum för rättegång är ännu satt.

GAC Marine, ett företag med svenska intressen, får kritik för sin passivitet i ärendet.

– Migrantarbetarna är helt beroende av sin arbetsgivare, säger Stuart Howard på fackförbundet International Transport Workers Federation till Swedwatch. Om någon i en hög position inom företaget missbrukar det förtroendet borde företaget erkänna sitt ansvar. Man kan inte låta bli att undra vad som hade skett om arbetarna varit svenskar.

GAC Marines vd Christer Nordblad hävdar att företaget är bekymrat över arbetarnas situation men har fått rådet att inblandning i rättsprocessen från företagets sida skulle vara skadligt för alla inblandade. Man har inskränkt sig till ""humanitär"" hjälp i form av besök i fängelset, kontanter samt telefonkort.

""Vi sympatiserar med arbetanas belägenhet men när de är fångar, fängslade av myndigheter i Förenade Arabemiraten, har vi inget ansvar i sig,"" skriver Christer Nordblad i ett svar till Swedwatch.

Valter Bengtsson

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev