Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Mikael Karlsson: ”Ett defensivt inspel”

Publicerad: 24 augusti 2015, 11:31

En skarpare klimatpolitik urholkar inte konkurrenskraften, skriver Mikael Karlsson i en kommenter till morgonens debattartikel från LO, LRF och Svenskt Näringsliv.


Ämnen i artikeln:

EebMikael Karlsson

Mikael Karlsson, tidigare ordförande i Naturskyddsföreningen,  kommenterar morgonens inspel från ledarna i LO, LRF och Svenskt Näringsliv.

”Det är bra med engagemang i klimatfrågan, verkligen! Men merparten av de förslag som utgör kärnan i dagens defensiva inspel på DN debatt  till Miljömålsberedningen är i flera fall synnerligen oambitiösa. De saknar grund i erfarenhet och vetenskap, och missar mycket av allt det positiva som händer i klimatfrågan i företagsvärlden.

Den första punkten i artikeln andas oro över konkurrenskraften. Forskningen visar dock tydligt att en skarpare klimatpolitik ingalunda urholkar konkurrenskraften, tvärtom kan den stärkas (vilket också alltfler tongivande företag säger, se exempelvis rapporten på Hagainitiativet med referenser).  Att utsläpp flyttar om vi höjer tempot i Sverige saknar grund. Det finns därför ingen motsättning mellan ett ambitiöst globalt klimatarbete och att länder som Sverige, med unikt goda förutsättningar, går före i än högre tempo.

Artikelns andra punkt, om nollutsläpp i Sverige först vid slutet av seklet skulle innebära allvarliga steg tillbaka i klimatarbetet. Den ambitionsnivån, liksom 2 ton utsläpp per capita vid 2050, rimmar inte alls med vad forskningen visar behövs för att klara tvågradersmålet, särskilt inte om Sverige ska vara föregångsland, vilket såväl Göran Persson, Fredrik Reinfeldt och Stefan Löfven uttalat som ambition upprepade gånger.

Debattörernas olika påståenden i artikeln är därför inte förenliga med varandra. Vetenskapen pekar närmast mot att Sverige bör gå ned till nära nollutsläpp vid 2030, om vi ska ta vårt ansvar för en utvecklingsväg som med hög sannolikhet gör att farliga klimatförändringar undviks.

Punkt tre är inte mycket att säga om, på ett sätt är den förstås given, men den pekar snarare mot lösa kanter än mot den klimatlag som Miljömålsberedningen nu utreder. Det viktiga är att siktet på nollutsläpp läggs fast så tydligt det går, exempelvis i form av en total budget för utsläpp av alla växthusgaser i Sverige.

Kostnadseffektivitet i fjärde punkten är ett vanligt mantra i miljöpolitiken. Viktigare är dock måleffektivitet, att den politik som beslutas verkligen leder till målen. Utifrån den basen ska sedan vägen dit så klart vara den billigaste. Det åstadkoms ofta bäst genom att höja de miljöskatter som åtminstone två av tre undertecknare alltid sprattlat emot…

Punkt fem är lurig. Å ena sidan behöver EU-systemen för cap and trade respekteras. Å andra sidan är den politiken mycket ineffektiv idag och under överskådlig tid, och när frågan rör klimatmål på flera decenniers sikt så är det viktigt att det utformas en svensk politik även för den utsläppshandlande sektorn, inte minst som bas för svenska positioner i kommande klimatpolitiska beslut inom EU. Och den handlande och icke-handlande sektorn beror av varandra och behöver koordineras i ett och samma ramverk.

Uppmaningen i punkt sex håller jag med om. Men då räcker det inte med att förespråka utsläppsminskningar som inte på långa vägar leder till de internationellt överenskomna målen om global uppvärmning. Då krävs istället att man lyssnar inte bara på vetenskapen, utan också på de många företag och bönder och organisationer som redan tagit frågan på riktigt allvar, och dag för dag flyttar fram de föråldrade positioner som andra i rädsla över förändring tycks försvara."

Mikael Karlsson, ordförande i European Environmental Bureau (EEB)

Miljöaktuellt, redaktionen

Ämnen i artikeln:

EebMikael Karlsson

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.