Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Mikael Karlsson: ”Naturvårdsverket tynar bort”

Publicerad: 26 januari 2012, 11:31

Naturskyddsföreningens ordförande Mikael Karlsson har följt utvecklingen på verket och är inte glad över det han ser.


Ämnen i artikeln:

Mikael KarlssonNaturskyddsföreningenNaturvårdsverket

– Naturvårdsverket tynar bort som en självständig röst, det är så vi upplever det. Det har varit en lång process som har accelererat, men utförslöpan är brantare nu, säger Mikael Karlsson till Miljöaktuellt.
– Allt internt tjafs vi hör om stjäl tid och energi från annat. Det kan pågå hur länge som helst. Det har gått för långt.

Svagheten syns enligt Mikael Karlsson i bland annat rovdjursfrågan, i miljömålsarbetet och i miljörättsliga sam­man­hang. Han säger att verket har gått in för en konsultroll till departementet och presenterar sig som att man jobbar för att göra kunderna nöjda.
– Politisk lyhördhet har blivit en del av verkets budskap. Självklart ska de följa vad regeringen säger i regleringsbreven, men när man skyltar med att miljömål är uppnådda som inte är det och byter ut ett tydligt kommunikationssystem mot ett diffust finns inte samma klarspråk och stringens som tidigare.

Mikael Karlsson efterlyser ett tuffare Naturvårdsverk som talar klarspråk, men enligt honom har en ny försiktighet brett ut sig sedan regeringen för några år sedan sparkade Skogsstyrelsens generaldirektör Göran Enander med motivet att han inte fick ihop ekonomin. Affären blev enligt Mikael Karlsson en signal till andra myndighetschefer att man inte fick gå ut för hårt och att man skulle rätta in sig i ledet.
– Jag förväntar mig inte att alla generaldirektörer ska göra ett lika stort miljöjobb som Göran Enander, det är en balansgång, men man kan vara mycket mera offensiv och utåtriktad och vara mera tydlig om vad som behöver ske för att miljömålen ska nås. Det skulle en ambitiös regering också vinna på, säger Mikael Karlsson.

– Jag tror att många medarbetare på miljömyndigheterna behöver ha personer som vägleds av riksdagens ganska uppfordrande miljömål, för medarbetarna vill jobba för att de ska nås. Cheferna behöver inte vara idealister som står på barrikaderna för det, men de ska stå upp för dem och kommunicera ut det, det är en viktig del av arbetet. I en demokrati som den svenska måste vi ha råd med en rikare samhällsdialog där myndighetscheferna känner sig välkomna att delta.

Erik Klefbom

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.