Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Mikael Karlsson: ”Partierna extra känsliga”

Publicerad: 30 augusti 2010, 07:15

”Det vore osakligt att avgränsa vår studie till löften som uppfyllts” säger Mikael Karlsson, ordförande för Svenska naturskyddsföreingen, när han bemöter den kritik som riktats mot föreningens granskning.


Mikael Karlsson, ordförande i Naturskyddsföreningen, ger nu svar på den kritik som riktats mot föreningens granskning av regeringen och oppositionens granskning av de politiska partierna.

Hur ser ni på kritiken mot er granskning?
– Vi är vara vid att partierna är extra känsliga i valrörelsen, men det vore osakligt att avgränsa vår studie till löften som uppfyllts. Till skillnad från partierna pratar vi också om löftesbrott och de finns inom alla partier, mest inom Folkpartiet.

Karlsson bemöter också kritiken som riktas mot själva undersökningen och dess metordik.
– Granskningen utgår främst från partiernas egna avsikter, som vi frågade om inför förra valet. Det var exempelvis Kristdemokraterna själva som ville förbjuda uranbrytning, men det har inte skett. Det var Centerpartiet självt som ville förbjuda två ytterligare bromerade flamskyddsmedel, men som tvärtom legaliserat ett flamskyddsmedel som tidigare var förbjudet. Och det var Socialdemokraterna som sa ja till skatteväxling, men som beklagligt nog tvekat i frågan under mandatperioden, säger Mikael Karlsson.

Granskningen kritiseras också för att gynna oppositionen samt varit för snäva i urvalet av frågor, något som Mikael Karlsson tycker är märkligt.
– Vi prioriterar de viktigaste miljömålen, men man kan förstås tycka att mer borde ha belysts. En bredare analys hade snarast förstärkt bilden av att miljöpolitiken gått bakåt under mandatperioden på ett allvarligt sätt.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev