torsdag2 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Mikael Salo: Inflationen av begreppet hållbarhet är ett faktum

Publicerad: 2 juli 2016, 13:22

Begreppet hållbarhet har ­spridit sig som en löpeld. Alla pratar i dag hållbarhet. Det är något som absolut speglar sig i årets Almedalsvecka med över 500 seminarier ämnesdefinierade som ”hållbarhet”. Ett axplock från dessa kan…


Begreppet hållbarhet har ­spridit sig som en löpeld. Alla pratar i dag hållbarhet. Det är något som absolut speglar sig i årets Almedalsvecka med över 500 seminarier ämnesdefinierade som ”hållbarhet”. Ett axplock från dessa kan se ut så här.
Hållbar hälsa. Inre och yttre fred. Hållbart och hälsoskapande ledarskap. Hållbar politik.
 Jordgubbsarom bättre än jordgubbar. Hållbar stad. Skatteflykt. Östersjön.
 Den sociala omställningen. Mångfald på riktigt. Solenergi. Hållbar välfärd.
 Giftfri vardag.
 Tysta elfordon – en livsfara. Hållbart företagande. Ätstörningar inom idrotten. Hållbara nyckeltal. Mäta och kvantifiera hållbarhet. Föräldrakonflikter. Hållbart flyg. Hållbara chefer. Kundkultur. Delningsrevolution. Intraprenad. Turism. Skatteflykt.

Inflationen av begreppet hållbarhet är alltså ett faktum. Det tillämpas genom­gående i olika samhällsfrågor och utmaningar. Definitionen är spretig och luddig och används nästan genomgående i sammanhanget att vilja åstadkomma förbättring.

Vad blir konsekvensen av att det går inflation i ett så viktigt begrepp som hållbarhet?
Kaj Török analyserar i senaste utgåvan av Aktuell Hållbarhet hur utvecklingen för begreppet ser ut, hur de facto ambitiösa varumärken strategiskt arbetar med att kommunicera hållbarhet. Det gör de inte längre, de bara levererar hållbarhetsprestanda integrerat i verksamheten. Trenden är en tydlig signal om att frågan mognar och nivån på hygienfaktorn höjs.

Det är något som absolut kommer att påverka näringslivets miljö- och hållbarhetsarbete på en strategisk nivå. Hur ska du och din organisation förhålla er till detta?
Det är något att fundera på i sommar.

Utvecklas gör också miljö- och hållbarhetspolitiken. Sverige har som du nog känner till fått en ny miljöminister. Läs intervju med henne i nya tidningen eller träffa henne på tisdag klockan 9.00 i  på vårt seminarium ”Vart är miljö- och hållbarhetspolitiken på väg?” i vår arena i Almedalen (Gotlands museum) om du befinner dig på politikerveckan. I arenan träffar du också oss, massor av miljö och hållbarhetsproffs och politiker och andra beslutsfattare, som under tre dagar passerar arenan och besöker de närmare 30 seminarier som arrangeras där. 

Under veckan rapporterar vi såväl i vår omvärldsbevakning som här på webben. En händelserik veckan väntar…

Mikael Salo
Chefredaktör och ansvarig utgivare
mikael.salo@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev