Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Mikrochips ska hindra illegal avverkning

Publicerad: 13 december 2010, 07:04

Om ett träd faller i skogen när ingen hör på – låter det då? Om ett träd fälls illegalt när ingen ser på så syns det i alla fall – så länge det är utrustat med mikrochips.


Ämnen i artikeln:

CleantechTeknikRegnskogMiljöteknikGreentechForskningIngenjör

Ny kommer en ny metod för att stoppa illegal avverkning i världens största regnskog. Enligt en Reuters-artikel så kommer träd i hela Amazonas att utrustas med mikrochips för att samla in data ifall de skulle huggas ner illegalt. Mikrochipen kommer att fästas i trädens stammar och spara viktig information som trädets läge och storlek.

– Nuförtiden pratar folk mycket om virke från hållbara skogsbruk. Det här är ett system som kan bevisa det, säger Paulo Borges, från organisationen Acao Verde, som driver projektet.

Foto: Taunting Panda

De hoppas att mikrochipen ska stoppa ett system av korruption som gör att illegala skogshuggare kan certifiera sitt virke som hållbart. Med hjälp av tekniken kommer man att kunna se att träden faktiskt är från den plats som försäljaren påstår.

– Om skogsägaren bedrar sågverket, så skulle ett mikrochip vara till stor hjälp i kampen mot illegal avverkning, säger Gary Dodge, chef för vetenskap och certifiering på den ideella organisationen Forest Stewardship Council.

Än så länge är projektet väldigt småskaligt, men det pågår redan liknande projekt i Bolivia och Nigeria, skriver TreeHugger.

Tomas Tirén

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News