Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag25.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Mikrofon hittar prickskyttar

Publicerad: 3 December 2008, 09:54

En prickskytt är svår att hitta. Det är ju meningen. Nu slinker de inte undan längre.


Helt bortsett från att soldater riskerar att dödas av prickskyttar, så kostar prickskyttejakt mycket tid och många bomskott, helt enkelt för att man inte vet var prickskytten finns och hur långt bort. Amerikanska försvaret uppges vara mycket nöjda med Qinetiq North Americas EARS (Early Attack Reaction System), eller när det produktifierats, Ears Gunshot Localization System, som kan finna riktning och avstånd till skytten utifrån bara ett enda skott. Riktningen visas på displayen på bara en tiondels sekund och enheten störs inte av annat ljud omkring.

EARS är inte på något sätt det enda system som finns för detektering av eldgivning, men ett av de första som kan bäras av en fotsoldat och automatiskt kompenserar för soldatens rörelser, även om han befinner sig i en bil som kör i 70 km/t. Andra system är avsedda att monteras fast, till exempel på en stolpe eller ett hustak.

Systemet består av en mikrofonenhet och en display och kan bäras av en soldat på axeln, eller fordonsmonterat. Det väger visserligen ett halvkilo men beräknas spar i medeltal ungefär 100 kilo förnödenheter och ammunition som skjuts i jakten på prickskytten.

Jörgen Städje

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.