Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag15.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Mikromotor ryms i dina blodkärl

Publicerad: 6 Februari 2009, 09:57

Undvik riskfyllda operationer genom att låta en fjärrstyrd medicinsk sond som färdas i blodkärlen göra jobbet. Det kan bli möjlighet med den minimala piezoelektriska motor som tagits fram vid Monash University.


Forskare vid Monash university i Australien har framställt en motor med minimalt midjemått som ska kunna driva små medicinska sonder som färdas genom våra blodkärl. Den piezoelektriska motorn är 0,25 millimeter bred, vilket kan jämföras med ungefär 2,5 mänskliga hårstrån.

Den fantasieggande minimotorn låter som något hämtat ur en science fiction-film och faktum är att den döpts till Proteus efter den miniubåt som förekommer i filmen Fantastic Voyage från 1966. I filmen injiceras en ubåten och dess tillfälligt krympta besättning i en människa för att rädda hans liv sedan han drabbats av en blodpropp i hjärnan.

Tanken med den motordrivna sonden är att medicinska procedurer som tidigare krävt kirurgiska ingrepp ska kunna utföras med minskad risk. Mikromotorn är tänkt att förses med en spiralformad svans, flagellum, som driver sonden framåt, på liknande sätt som vissa typer av bakterier. Sonden ska kunna förses med kamera och sensorer och kartlägga områden i kroppen som skadats av sjukdom.

Även om Proteus-motorn är liten är den dock långt ifrån minst i världen. På University of California i Berkeley har man tagit fram en elmotor med längden 200 nanometer. Den bygger dock på en annan princip än den piezoelektriska motor som tagits fram vid Monash University.

Mats Stålbröst

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.