Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Mikroplaster i havet mäts i Skåne

Publicerad: 19 augusti 2015, 07:29

Provtagningar ska genomföras i tio kommuner.


I dag påbörjas mätningar av mikroskräp längs med Skånes kust. Arbetet, som leds av Fredrik Norén från svenska miljöinstitutet IVL, kommer att pågå under två dagar. Starten sker i Helsingborg och genomförs sedan i nio andra kommuner längs med kusten.

Enligt ett pressmeddelande från Länsstyrelsen Skåne är mätningarna ett första steg i att kartlägga problematiken med mikroskräp i haven runt Skåne. Efter turen kommer proverna analyseras för att sedan sammanställas i en rapport som kommer att publiceras i höst.

Frågan om marint skräp med fokus på plastpartiklar har på kort tid seglat upp som ett av de stora hoten mot djurlivet i världens hav. Nyligen gav den svenska regeringen Naturvårdsverket i uppdrag att kartlägga och komma med åtgärdsförslag då det gäller de viktigaste källorna till föroreningarna av plastpartiklar i haven.

– Mikroplaster i haven är ett hot mot både människor och miljö och det sprids från många olika källor. Genom ett tätare samarbete mellan myndigheter och berörda intressenter kan vi minska spridningen, förklarade klimat- och miljöminister Åsa Romson (MP) åtgärden.

___

Den här artikeln publicerades i omvärldsbevakningen Miljöaktuellt Idag den 19 augusti.

Anders Hellberg

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.