Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Mikroproducenter slipper krav på F-skattsedel

Publicerad: 18 juni 2014, 09:24

Villaägare som producerar egen solel behöver inte betala energiskatt och måste inte heller ha F-skattsedel för att sälja elen vidare. Skatteverkets besked applåderas av Svensk Energi.


De hushåll som har solcellsanläggningar kan sälja elen vidare utan att behöva ha F-skattsedel, rapporterar Energinyheter. I de flesta fall behöver mikroproducenterna inte heller betala energiskatt, varken på el som används privat eller som säljs vidare. Beskedet kommer från Skatteverket som har utrett skatteeffekter för de villa- och fritidshusägare som har solcellsanläggningar, på begäran av Svensk Energi.

Helena Olsén, el- och samhällsanalytiker på Svensk Energi, säger till Energinyheter att branschorganisationen är positiv till beslutet.

– Den största frågan är att man inte ska behöva betala energiskatt på den elen man producerar och använder själv. Man slipper även krånglet med F-skattsedel eftersom man inte är näringsidkare.

Moms måste dock mikroproducenterna betala.

Efter sommaren ska Skatteverket lämna besked om vad som gäller när juridiska personer, exempelvis företag, producerar egen solel.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev