Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Mikrovågor håller koll på elnätstransformatorer

Publicerad: 21 mars 2011, 11:41

Säkrare strömförsörjning med färre elavbrott. Det resultatet hoppas KTH på med en ny metod för att kolla hälsan hos transformatorer.

Ämnen i artikeln:

CleantechForskningGreentechIngenjörMiljöteknikTeknik

Fallerande transformatorer ligger bakom många avbrott i elnätet. Två KTH-forskare angriper nu problemet genom att låta mikrovågor undersöka hur sliten en transformator är. Metoden bygger på att sensorer sänder ut och tar emot mikrovågor som när de studsar på transformatorns olika delar kan avslöja graden av slitage.

– Vill man hålla koll på transformatorns åldringsprocess behöver man kunna se finstrukturerna och då måste man använda vågor som har en kort våglängd. Med den informationen kan vi förhoppningsvis förstå hur vi ska undvika kostsamma strömavbrott i framtiden och veta när en transformator behöver bytas ut, säger en av forskarna, Martin Norgren, lektor i teoretisk elektronteknik, i ett pressmeddelande.

Bland de parametrar som kan undersökas med metoden nämns föremåls material- och isolationsegenskaper samt ledningsförmåga. Metoden har provats tidigare, dock inte på transformatorer, enligt KTH. Om forskningsprojektet faller väl ut kan resultatet bli att det kontinuerligt går att få information om transformatorers hälsa, menar KTH.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev