Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Militären stryper nya vindkraftbolaget

Publicerad: 3 september 2010, 06:54

Försvarmaktens stopp för vindkraftverk närmare militära flygplatser än 40 kilometer blir sannolikt droppen för det här nystartade vindkraftsbolaget. Men det är inte första gången militären ställer till det för företaget.


Ämnen i artikeln:

VindkraftAffärer

Försvarsmaktens utredning kring vindkraftverk har vållat stor osäkerhet i branschen. Utredningen väntas bli klar i början av september och till dess gäller att några vindkraftverk inte får finnas närmare än 40 kilometer från militära flygplatser. Svensk Vindenergi har uppskattat att ett sådant beslut kan komma att påverka 1.500 vindkraftverk på totalt 3.000 megawatt.

Teknik360 fick kontakt med ett nystartat sydsvenskt företag som tänkt bygga två av alla dessa vindkraftverk. Till företaget kom Försvarsmaktens besked, liksom till många, som ett dråpslag. Men för det här bolaget är det inte första gången Försvarsmakten sätter käppar i hjulen. Företaget som registrerades förra året har trots sin korta existens sprungit på många problem i kommunikationen med Försvarsmakten.

Står och faller med beslutet.

Ansökningsprocessen för att få bygga två vindkraftverk med en tornhöjd på 100 meter och en totalhöjd på 150 meter inleddes förra året. I mars i år fick företaget ett första besked från Försvarsmakten. Man fick bygga, men bara ett av tornen fick vara 100 meter, det andra begränsades till 90 meter. I remissutlåtandet gavs utrymme för att bägge tornen kunde få nå 100 meter förutsatt att bolaget hittade en lägre punkt för uppförandet av tornet. Bolaget informerades muntligen om att giltighetstiden för yttrandet var två år. Med det i bakhuvudet ville företaget ta chansen att ändå undersöka möjligheterna till två 100-meterstorn.

– Vi tog dit mätföretag som letade upp en lägre punkt, säger en person som är i engagerad i företaget men som bett Teknik360 att få vara anonym.

Att företaget vill bygga 100-meterstorn beror på att det är vad branschen i första hand erbjuder, menar han.

– Det finns två tillverkare av 90-meterstorn, men de ska ju vilja sälja till ett litet bolag som oss också.

Mätföretagens arbete såg alltså ut att löna sig, man hittade en lägre punkt vilket skulle möjliggöra två 100-meterstorn. Men bara åtta dagar efter Försvarsmaktens första yttrande hörde militären av sig igen för att rycka mattan under fötterna.

– Då fick vi ytterligare ett remissyttrande och där angav man tornens maxhöjd till 90 meter.

Även här angavs giltighetstiden för yttrandet till två år. Men denna gång i skrift. Möjligheten att bygga två lika höga torn gick alltså om intet. Försvarsmakten beklagade samtidigt med hänvisning till den mänskliga faktorn det felaktiga första yttrandet som tillät ett eventuellt 100-meterstorn.

– Då protesterade företaget, det ville inte ha det nya remissutlåtandet, det fanns ju redan ett vi gillade bättre, säger personen som bland annat är kritisk till att två motsägelsefulla remissutlåtanden dyker upp på så kort tid.

I det här läget föreslog företaget spränging av berg för att komma ned i nivåer som Försvarsmakten kunde acceptera. På frågan om hur mycket berg som i så fall skulle sprängas bort blev svaret ännu en besvikelse.

– Man sa att det inte spelade någon roll hur mycket berg vi sprängde bort, det var nej i alla fall, säger personen.

Under resans gång dök ytterligare ett tredje yttrande upp. Där tillät Försvarsmakten åter att ett av tornen var 100 meter, förutsatt att rotorerna var 90 meter. Det föll på att sådana verk inte finns för skogsmiljö, berättar personen.

Beslutet att kräva ett 90-meterstorn bygger dessutom på felaktiga grunder, menar personen. De båda vindkraftverken är, enligt Försvarsmaktens riktlinjer, tänkta att stå i en rak linje gentemot en väderradar på cirka 15 kilometers avstånd. Tack vare att det främre tornet står på en lägre markpunkt skulle en radar inte upptäcka det tornet även om det är 100 meter högt, enbart det bakre.

– Orsaken är att Försvarsmakten utgår från Lantmäteriets kartor som har en feltolerans på 5 mter. Vi har mätt med laser-gps med en felmarginal på 2 centimeter och vet att vi har rätt. Det de håller på med blir lite löjligt, säger personen.

Ytterligare en fråga som stör företaget är att i de specifikationer som skickats till Försvarsmakten har det tydligt framgått att en tänkt leverantör av 90-meterstorn bygger vindkraftverkens maskinhus, nacellen, i plåt. För 100-meterstornen har företaget föreslagit två leverantörer varav en med nacell i plåt och en i komposit. Trots att en av frågorna Försvarsmakten utreder kring vindkraft är risken för radarstörningar tillät Försvarsmakten inte företaget att använda den leverantör som använder nacell i komposit.

– De nekar oss ett torn med nacell av av komposit i en miljö där verken ska störa väderradarn så lite som möjligt, säger personen, som menar att en nacell i plåt ger större radarstörningar än motsvarande i kompositmaterial.

Efter bland annat omfattande argumentation och de kostsamma mätningarna beslutar sig företaget i juli för att rätta sig efter utlåtandet som tillät två torn med totalhöjden 150 respektive 141 meter.

– Vi kunde inte hålla på sådär, vi var tvungna att hitta en lösning, säger personen.

Då slog alltså bomben ned. Bara en dag efter att utlåtandet – med skriftlig giltighetstid på två år – som tillät torn med 150 respektive 141 meters höjd kom det övergripandet beslutet att stoppa all vidareutveckling inom ett avstånd på 40 kilometer från militära flygplatser.

– Därmed är allt dött, det här stryper oss säger personen.

Om Försvarsmaktens utredningen slutligen leder till ett beslut om stopp för vindkraftverk inom 40 kilometer från flygplatser innebär det fler uteblivna etableringar på orten. I arbetet med den egna etableringen har boende i omgivningen hört av sig och bett om hjälp med egna etableringar, ett arbete som också har inletts.

– Vi skulle bli 14 vindkraftverk här.

På branschorganisationen Svensk Vindenergi är man kritisk mot agerandet.

– Svensk Vindenergi anser det oacceptabelt om förutsättningarna för företag som fått ett positivt remissyttrande från Försvarsmakten förändras och om det blir stopp för all nybyggnation inom aktuella områden. Förvarsmaktens temporära stopp har redan gett ökade kostnader och därmed finansiella konsekvenser för företagen, säger Annika Helker, vd på Svensk Vindenergi, och fortsätter:

– Banker och finansiärer har också uttryckt sin oro över signalerna från Försvarsmakten vilket innebär att det i dagsläget kan vara svårt att säkra finansieringen av framtida projekt. Även leverantörer av vindkraftverk, kommuner och andra myndigheter är oroliga över hur de nya reglerna kommer att påverka dem. Sammantaget visar detta på det allvar som branschen befinner sig i efter Försvarsmaktens temporära stopp.

Jonnie Wistrand

Ämnen i artikeln:

VindkraftAffärer

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.