Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag28.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Miljardlån till Volvo LV och Scania i morgon

Publicerad: 11 Mars 2009, 06:57

EIB väntas betala ut lån på 11,7 miljarder i morgon. Volvo LV och Scania får så mycket de vill. Det får inte Volvo personvagnar. För Saab är osäkerheten ännu större.


Sammanlagt är det en miljard euro, motsvarande nära 12 miljarder kronor som sannolikt betalas ut på torsdag, rapporterar Ekot. Volvo Lastvagnar och Scania väntas få vad de ansökt om, 400 miljoner euro vardera.

– Om all dokumentation är klar och alla villkoren uppfyllda så betalar vi ut pengarna, säger Mats Gunnarsson som handlagt lånen på EIB till Ekot.

Volvo personvagnar har ansökt om 500 miljoner euro men får som mest 200 miljoner euro när banken ska ta ställning till de tre svenska låneansökningarna. Sammanlagt ligger åtta ansökningar på EIB:s bord för avhandling i morgon.

Att Volvo inte får det sökta beloppet beror enligt Mats Gunnarsson på att banken fått information om att regeringen tänker ställa ut en statsgaranti men att detaljerna inte är klara. I fallet med Volvo Lastvagnar och Scania lånar EIB ut pengar direkt tack vare bolagens goda kreditvärdighet och starka balansräkning.

I fallet Saab har EIB inte fattat något beslut. Osäkerheten kring statsgarantier uppges vara för stor.

– Vi vill se en långsiktig industriell lösning som vi tror på oavsett om det finns en statsgaranti eller inte, säger Mats Gunnarsson till Ekot, och säger att ägarfrågan är mycket viktig i sammanhanget.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.