Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Miljardnota efter svenskt extremväder

Publicerad: 5 februari 2015, 11:15

Efter fjolårets svåra väderförhållanden står översvämningar för merparten av kostnaderna för anmälda försäkringsskador i Sverige, enligt en färsk sammanställning.


Den här  artikeln publicerades i omvärldsbevakningen Miljöaktuellt Idag
den 5 februari.

2014 anmäldes 31 000 naturskador till försäkringsbolagen som en effekt av extremvädret med chockvärme, kraftiga regn och översvämningar. Totalt väntas försäkringsnotan för skadorna landa på 1,6 miljarder kronor.

I 24 av de fall som anmälts till försäkringsbolagen rör det sig om översvämningsskador. Kostnaderna för dessa beräknas till drygt en miljard, enligt statistiken.

– Vi såg en kraftig ökning av översvämningsskador under 2014. Både antalet skador och kostnaderna var ungefär sex gånger högre än de två föregående åren, säger Staffan Moberg, jurist på Svensk Försäkring, försäkringsföretagens branschorganisation.

När det gäller den stora skogsbranden i Västmanland har kostnaderna inte blivit så höga som väntat. 400 anmälningar har gjorts till försäkringsbolagen efter branden till en total skadesumma på cirka 400 miljoner kronor.

Ola Söderlund

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.