lördag1 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Miljardregn över nordiska klimatomställningsprojekt

Publicerad: 13 juli 2022, 08:47

Perstorps anläggning i Stenungsund och Cecilia Svensson, ansvarig för kommunikation och hållbarhet vid Perstorp.

Två svenska projekt kommer få miljardstöd genom EU:s innovationsfond, meddelar EU-kommissionen. Det handlar om tillverkning av förnybar metanol och hållbart flygbränsle.

Ämnen i artikeln:

SverigeFinlandNorgeKoldioxidVätgasEu-kommissionenFortumVattenfallShellIndustriVäxthusgaserBioenergiBiogas

Jesper Saltebro

jesper.saltebro@aktuellhallbarhet.se


EU-kommissionen har kungjort vilka klimatomställningsprojekt inom industrin som kommer få dela på 18 miljarder kronor. Det rör sig om totalt 17 projekt varav 6 är nordiska, två från Sverige, två från Finland, ett från Norge och ett från Island. Dessutom ges stöd till Northvolt i Polen.

Kemibolaget Perstorp står för det ena svenska projektet som ska tillverka förnybar metanol av insamlad koldioxid, förnybar vätgas och biogas. De räknar med att sänka sina utsläpp med en halv miljon ton koldioxid per år i scope 1-3. Det är lika mycket som en procent av Sveriges totala utsläpp.

– Vi hade väntat oss besked först i september så vi blev väldigt överraskade när vi fick ett samtal i förrgår kväll. Det här är ett så otroligt bra projekt så vi har redan tidigare bestämt oss för att genomföra detta, men nu kan vi snabba upp hastigheten och behöver inte jaga pengar på samma sätt, säger Cecilia Svensson, ansvarig för kommunikation och hållbarhetsfrågor på Perstorp, till Aktuell Hållbarhet.

Perstorp har ansökt om nästan en miljard tillsammans med Fortum och Sydkraft. Det är för närvarande oklart exakt hur mycket pengar de beviljas och ännu återstår lite formalia innan det slutliga avtalet kan signeras.

Den andra ansökan rör produktion av syntetiskt flygbränsle. Bakom den ansökan står Shell, Vattenfall och Lanzatech. De finska projekten handlar om kemisk återvinning och en ny textilfiber från cellulosa med avsevärt lägre växthusgasutsläpp jämfört med polyester. Island ska bygga en gigantisk anläggning för koldioxidlagring. I Norge ska biobränsle tillverkas av skogsråvara.

Läs hela listan över utvalda projekt

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev