Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag31.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Miljardrullningen har börjat i USA

Publicerad: 30 December 2008, 05:37

I dag inleds räddningen av de amerikanska biljättarna. 60 miljarder kronor är på väg till GM och Chrysler. Dessutom får finansbolaget GMAC en injektion på 38 miljarder.


GM och Chrysler ska under dagen få fyra miljarder dollar vardera, enligt det regeringsbeslut som fattades den 19 december. Under början av året ska ytterligare drygt 71 miljarder kronor betalas ut till GM, varav knappt 30 miljarder kräver nya beslut i den amerikanska kongressen. Ford ansöker inte om akuthjälp men vill ha en kredit på drygt 66 miljarder kronor tillgänglig i händelse av behov.

Samtidigt som räddningspengarna börjar betalas ut har den amerikanska regeringen beslutat att rädda finansbolaget
GMAC där GM är delägare. Överlevnad av GMAC anses vara avgörande för att GM ska klara sig och därför köper finansdepartementet aktier i GMAC för cirka 38 miljarder kronor. Dessutom lånas ytterligare 7,7 miljarder kronor ut till GMAC, pengar som ska underlätta omvandlingen av GMAC till holdinbank.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.