Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag08.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

”Miljö handlar om att tjäna pengar”

Publicerad: 9 April 2003, 07:36

Landskronas stridbare miljöchef Högni Hansson kämpar vidare. Fjorton år efter den stora striden med kommunpolitiker och företag i Landskrona är han kvar på sin post. Men i dag har han en mer positiv syn på företagens miljöarbete. – Det handlar om att tjäna pengar, säger han i en intervju med Dagens Miljö.


År 1989 blev han Sveriges mest kände miljöchef. Högni Hansson varslades om uppsägning sedan han hade gått emot politikerna i en rad viktiga frågor. Tusentals demonstranter stödde honom i kampen, och det gjorde även miljöminister Birgitta Dahl.

Högni Hansson fick alltså behålla jobbet. Och än i dag basar han över miljöförvaltningen i en kommun med 38 000 invånare.

De stora rubrikerna är historia. Men visst är Högni Hansson fortfarande en blåslampa för miljön.

Du har varit miljöchef i Landskrona kommun i ett kvarts sekel. Har företagen blivit bättre eller sämre på miljö?
– Jämfört med för 20 år sedan är skillnaden enorm. I dag är företagen kunniga, duktiga och tar ansvar. En orsak till förändringen är lagarna. Förr i tiden kunde man strunta i bestämmelserna eftersom man ändå inte fick något straff.

Den viktigast förklaringen är ändå, som företagen själva säger, att det handlar om pengar. Det handlar om att tjäna pengar eller åtminstone inte förlora pengar, och det gör man om man har dåligt miljörykte. Miljöcertifiering innebär ju i första hand att man förbättrar konkurrenskraften.

Vad behöver kommunerna bli bättre på i miljöfrågorna?
– Det finns en mängd saker att göra. Den fysiska planeringen i kommunerna spelar väldigt stor roll för transporter och andra miljöfrågor. Stormarknaderna är förödande för klimatmålet. Kommunerna trampar skorna av varandra. "Om vi säger nej får grannarna stormarknaderna och vi förlorar kunder." Vi har ett så primitivt system att det påminner om tiden före romarriket. Det finns ingen regel som säger att man inte får förstöra för
grannarna genom att bygga stormarknader och öka utsläppen. Det är kommunalt självstyre till döds.

Vilka är de viktigaste frågorna för dig som miljöchef i Landskrona kommun?
– De två helt dominerande frågorna är miljömålen när det gäller klimatet och övergödningen. De är också de miljömål som är svårast att uppnå och jag kan inte se hur vi ska lyckas. Målen är satta utifrån vad naturen tål och därför kan vi inte ändra dem, om vi inte bestämmer oss för att låta havet dö och accepterar häftiga klimatförändringar. Det tror jag ingen, som förstår konsekvenserna, är beredd att acceptera.

Vad kan kommunen göra i klimatfrågan?
– Vi måste bromsa de ökande transporterna. Vi har en explosiv utveckling. Transporterna måste börja betala sina miljökostnader. I dag lönar det sig att skicka en skjorta från Indien till Sverige, till och med flera gånger
fram och tillbaka, för transportkostnaden har så liten betydelse. Transporterna måste bli dyrare, kanske genom en skatteväxling, där man tar ut ett högre pris men återför kostnaderna till producenterna så att det
lönar sig att spara.

Vad gör ni för att stoppa övergödningen?
– Det krävs ett systembyte inom jordbruket. Vi deltar med argument i diskussionen. Lantbrukarna själva är fångna i systemet men kan bli en stark påtryckargrupp. Får man dem med på en systemförändring kan det gå snabbt, precis som när det nuvarande systemet med storskalighet, kemikalier och handelsgödsel fick sitt genombrott. Det är inte lantbruket som ska ta hela bördan, utan lantbrukarna måste få lön för mödan, säger Högni Hansson.

Valter Bengtsson

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.