Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag30.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Miljö lågprioriterat vid val av ny bil

Publicerad: 3 Juni 2011, 05:22

Ekonomi, märke och storlek går före miljö när folk väljer bil. Det visar en färsk undersökning av Folksam som väljer att sänka premierna på en rad fordon med hög miljöprestanda för att få fler att välja miljösmarta fordon.


Folksam har i en SIFO-undersökningar frågat 1 156 svenska hushåll som äger eller disponerar bil om de viktigaste aspekterna vid val av fordon.

Svenskar prioriterar bilens egenskaper på följande sätt:
1.Driftsekonomi
2. Inköpspris
3. Krock- och trafiksäker
4. Storlek / lastkapacitet
5. Märke
6. Hög miljöprestanda
7. Design och motorstyrka

Här kan du läsa om hela undersökningen och resultatet i mer detalj.

För att få fler att välja bilar som är de allra bästa inom miljö och säkerhet så sänker Folksam nu försäkringspremien med 10 procent på ett 50-tal bilmodeller som redan nu klarar EU:s koldioxidutsläppskrav för år 2015 och lever upp till högt ställda säkerhetskrav.

– Bilar som uppfyller Folksams miljö- och säkerhetskrav leder till färre personskador och har lägre utsläpp samtidigt som bilägaren får en billigare bil på sikt. Lindrigare olyckor och hållbara bilar är naturligtvis en bra affär också för ett försäkringsbolag. Det är en win-winsituation för alla parter, säger Maria Krafft, trafikforskare hos Folksam, i ett pressmeddelande.

– Eftersom bilar som säljs i Sverige har en livslängd på drygt 15 år är det viktigt att nya bilar som kommer ut på marknaden håller en hög standard. Med vår premierabatt vill vi stimulera fler köp av hållbara bilar, säger Maria Krafft.

Läs mer på Folksams hemsida.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.