Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Miljö- och hälsoskyddskontoret ”tappade bort” tips om allvarligt miljöbrott

Publicerad: 10 januari 2012, 08:31

På måndagen inleddes rättegången mot grönsaksföretaget Ryftes på Gotland som misstänks för grova miljöbrott. Nu visar det sig att Miljö- och hälsoskyddskontoret fått flera tips om brottsligheten ett helt år innan man gjorde inspektion. Men tipsen ”tappades bort”.


På måndagen började rättegången mot grönsaksföretaget Ryftes som åtalas för att ha använt otillåtna besprutningsmedel och skadat natur allvarligt genom att tömma sina besprutningstankar på ett otillåtet sätt. Provtagningar i Fole visar att ett område är kraftigt förorenat av 12 olika kemikalier.

Nu avslöjar Gotlandsnytt att miljöbrottet skulle ha kunnat uppdagats betygligt tidigare än vad det gjorde. Miljö- och hälsoskyddskontoret avslöjade brottet genom en inspektion med prover sommaren 2009 efter ett anonymt tips. Saken är att man fått flera tips, redan ett år tidigare. Men de tipsen hade Miljö- och hälsoskyddskontoret "tappat bort", enligt Gotlandsnytt.

Gotlandsnytt har talat med en tidigare receptionist på miljö- och hälsa. Hon uppger att en anonym anmälan kom in redan våren 2008 om att besprutningstankar från Ryftes grönsaksodlingar tömdes på ett otillåtet sätt. Det dröjde alltså över ett år, och ytterligare en anmälan, innan miljö- och hälsoskyddskontoret på Gotland reagerade.

Miljö- och hälsoskyddschefen på Gotland, Mattias Edsbagge, berättar att uppgifterna om tipset från 2008 är nya för honom.
– Det förefaller jättekonstigt att vi inte vidtagit åtgärder omgående där, säger han till Gotlandsnytt.

Om uppgifterna stämmer konstaterar han att ett fel begåtts, och att det i så fall är allvarligt.
– Det är beklämmande för det har visat sig vara en stor miljöpåverkan av de här utsläppen och det är verkligen sådant vi vill jobba med för att förbättra vattensituationen på Gotland. Naturligtvis är det aldrig bra att en miljöförorening ligger kvar och kan sprida sig. Naturligtvis får det inte gå till så här, säger han.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.