Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag21.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Miljöåklagarna: Slumpen avgör vilka utsläpp som är kriminella

Publicerad: 19 December 2005, 05:51

Miljölagen måste bli mer tydlig och ge klart besked om vad som är kriminellt. Det kräver Sveriges miljöåklagare i en debattartikel i Göteborgsposten idag. – Frågan om det är straffbart att släppa ut 1 000 liter olja på land måste i dag besvaras med ett ”det beror på”, utan att någon kan tala om på vad det beror, skriver miljöåklagarna som vill ha hårdare tag mot utsläpp av föroreningar.


Det är en rättighet för enskilda verksamhetsutövare att kunna förutse vilka sorters beteenden som kan utlösa straff, resonerar miljöåklagarna som menar att tydliga bestämmelser är en förutsättningt för att rättvisa ska kunan skipas.

– Utan någorlunda klara besked om vad som är ett brott kan tillsynsmyndigheterna inte veta vilka ärenden som skall anmälas till åklagare, åklagarna inte veta vad som skall utredas och åtalas och domstolarna inte veta hur man skall döma, skriver åklagarna.

Grundproblemet är enligt åklagarna att miljölagstiftningen är alldeles för otydlig.
Miljöåklagarna ger själva exempel på oklarheter:

– På havet gäller ett förbud mot att släppa ut olja från fartyg. Det står så klart och tydligt i vattenföroreningslagen. För motsvarande utsläpp på land är miljöbalkens bestämmelse så luddig att ingen kan ge ett rakt besked om vad som är förbjudet. Inte ens experter på miljöstraffrätt kan det. Lagen hänvisar till en bedömning av faran i det enskilda fallet men lämnar vidöppet hur bedömningen skall gå till. Förarbetena till lagstiftningen talar om omständigheterna i det enskilda fallet och det är ju föga klargörande. Resultatet har blivit att en del mindre utsläpp har lett till fällande domar medan ansvariga för en del större utsläpp har frikänts. Rättspraxis framträder precis så spretig som kan förväntas med bestämmelser som överlämnar rättstillämparen åt ett tämligen fritt tyckande, klagar miljöåklagarna.

Just nu pågår en översyn av miljölagstiftningen men åklagarna tror inte att den leder fram till någon förbättring. Miljöbalkskommitténs förslag kan rent av innebära ytterligare försämringar:

– Det förslag till en ny miljöbrottsbestämmelse som Miljöbalkskommittén har lagt fram bygger på att det även i fortsättningen skall göras samma sorts bedömningar om skador och risker. Kommittén föreslår till och med att sådana bedömningar skall arbetas in i ett par andra bestämmelser som idag är befriade från sådana. Det är lagkonstruktioner som redan bevisat sin oduglighet.

Miljöåklagarna vill rikta kriminaliseringen mot källan till föroreningarna – själva utsläppen av miljöfarliga ämnen.

– Budskapet skulle vara tydligt. Frågan om det är straffbart att släppa ut 1 000 liter olja skulle kunna få ett rakt svar. För verksamhetsutövarna skulle gälla att hålla reda på vilka sorters kemikalier och andra ämne som man hanterar och sedan upp till en rimlig nivå anstränga sig för att se till att ämnena inte hamnar på ett ställe där de under inga förhållanden hör hemma – i vår miljö, skriver miljöåklagarna.

Debattartikeln har undertecknats av ett 20-tal åklagare, däribland Stefan Karlmark på riksåklagarens Utvecklingscentrum och tidigare expert i Miljöbalkskommittén.

Valter Bengtsson

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.