Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag12.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Miljöaktivisten Camilla Appelgren kan bli extra svensk i EU-parlamentet

Publicerad: 28 Februari 2019, 13:26

Foto: Foto EU-parlamentet: ChequeredInk/ Pixabay. Foto Camilla Appelgren: Kampanjvideo/ Newsbook

Svenskan Camilla Appelgren, i dag en av Maltas mest kända miljöaktivister, ställer upp i EU-valet för ett parti på Malta och kan därmed bli en extra svensk i Bryssel och Strasbourg.


EU-parlamentet är hela Europas parlament och det finns inget krav på medborgarskap i just det EU-land där en kandidat ställer upp i valet. Det är ovanligt att någon väljer att kandidera för att annat land, men det har skett i en handfull fall tidigare.

Camilla Appelgrens första resa till Malta var en språkresa sommaren 1999, sedan återvände hon till ön varje sommar och bosatte sig där permanent 2011. Som dykinstruktör blev plasten i Medelhavet och miljöförstöringen påtaglig för henne, och för ett par år sedan öppnade hon Facebook-sidan ”Malta Clean Up”.

Via Facebook har hon mobiliserat tusentals malteser som nu hjälps åt med att städa hav och stränder från skräp och föroreningar.

I ett känsloladdat tal inspelat en morgon på stranden i januari, klädd i sin våtdräkt, förklarade hon att hon inte längre stod ut med att bara städa stränderna och havsbotten, utan att det var dags för ledarskap och kräva ansvar från de som skyldiga, företag och politiker som inte tar miljöförstöringen på allvar. Hon tillkännagav sedan sin kandidatur för det demokratiska partiet på Malta inför EU-parlamentsvalet i maj.

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.