fredag2 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Miljöaktuellt på plats i Köpenhamn

Publicerad: 8 december 2009, 06:22

Det händer minst lika mycket ute på Köpenhamns gator som inne på konferensområdet Bella center. Alternativa seminarier, utställningar och demonstrationer kommer att prägla den danska huvudstaden under de närmaste två veckorna.

Ämnen i artikeln:

Cop 15

Hundratals delegater vänder hemåt i den mörka Köpenhamnsnatten. Det är slut på den första dagen av ett två veckor långt maratonsamtal. Några tar direktbussarna till hotellen inne i centrum – andra väljer att åka den nya tunnelbanan.

Utanför entrén till konferenscentret Bella Center väntar redan de första aktivisterna. ”Vegetarianism saves the planet” och ”vegetarianism is the solution” står på plakaten som hålls upp av några av de mest ivriga aktivisterna.
– Utan kött kan folk minska utsläppen med 80 procent. Det går att äta sojabaserad mat och det behöver heller inte vara fattigt på proteiner om man äter böner och jordnötter, säger Ruiqi Zhang.

Ruiqi Zhang och Thi Thu
Ruiqi Zhang som står i första ledet av aktivister är uppväxt i Kina men bor sedan en tid i Finland. Hon har kommit hit med en grupp veganer för att protestera mot köttindustrin och slå ett slag för vegetarianism.

En annan mycket högljudd grupp under tunnelbanebron vid ingången till Bella Center visar sig vara sydafrikanska skådespelare – som spelar upp ett litet drama som går ut på att kvinnor borde få en större plats i klimatpolitiken.
– Vi vill få in kvinnorna i klimatförhandlingarna. Det är faktiskt den enda FN-konventionen som saknar ett Genderperspektiv, säger Andrea Quesada från Costa Rica som går lite vid sidan om och delar ut flygblad.

Andrea Quesada
Skådespelarna blir allt mer högljudda och den utklädda Luke Ellenbourgh gestikulerar och skriker så högt att en kvinnlig polis kommer fram och säger åt honom att lugna ned sig. De lyder genast och sänker tonen.

Luke Ellenbourg
På Kungens Nytorv i centrala delarna av Köpenhamn pågår samtidigt en stor utomhusutställning: Hundra platser du måste se innan de försvinner – med stora vackra färgfoton över naturområden och platser som på ett eller annat sätt hotas av klimatförändringarna.
– Nej, vi är inte så engagerade i förhandlingarna. Men utställningen är vacker, säger Jens Hansen som studerar filosofi vid universitet i Roskilde och går på torget tillsammans med flickvännen Kristine Pedersen.

Jens Hansen och Kristine Pedersen
Hans favoritfoto på utställningen är en bild från Cherrapunji i nordöstra Indien. Folket som bor där heter Khasis och de har ett speciellt namn på regn som håller i sig mer än nio dagar och nio nätter – ”hynniew-miat” – och om det räcker över 14 dagar ”khadsaw-miat”.

Jane Frost
har besökt konstutställningen nere på Rådhusplatsen men föredrar utställningen på Kongens Nytorv eftersom bildtexterna är längre och bilderna lättare att förstå och ta till sig.
– Det är bra att de sätter sig ned och klimatförhandlar även om det är i sista ögonblicket. Jag tror tyvärr inte att de kommer att komma överens – utvecklingsländerna kommer inte ha råd att minska sina utsläpp, säger Jane Frost.

Jane Frost
Hennes favoritbild är kejsarpingvinerna på Antarktis. Det italienska paret Barbara Marchani och Stefano Amadio har fastnat för bilden på de röd-blå klippiga bergen i västra Australien.
– Utställningen är jättebra. Man konfronteras med argument man annars inte möter i vardagslivet. Det får en att stanna upp och reflektera, säger Barbara Marchani som jobbar som läkemedelskonsult i Danmark.

Barbara Marchani och Stefano Amadio
De blå bergen i Australien får sin färg och sitt namn av eukalyptusträden. De skogsklädda bergen hemsöks allt oftare av förödande skogsbränder som hotar att torka ut området.

Erik Klefbom

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev